Film van de dag

Il buono, il brutto, il cattivo/The Good, The Bad and The Ugly. In 2003 werd deze klassieke spaghettiwestern gerestaureerd met 16 minuten extra materiaal, zodat hij weer bijna dezelfde lengte had als bij de Italiaanse première (bijna drie uur). De Italiaans gesproken versie diende als uitgangspunt voor deze restauratie. Maar van de scènes die er in de loop van de jaren waren uitgeknipt, was de Engelse geluidsband kwijt, alleen het beeld bestond nog. Wat te doen? Gelukkig leven Clint Eastwood en Eli Wallach nog. Zij waren best bereid om ruim 35 jaar later de nieuw teruggevonden scènes opnieuw in te spreken. Lee Van Cleef was echter al overleden, zodat zijn stem werd nagedaan door een imitator. Deze nieuwe versie verscheen op dvd en is begin volgend jaar ook weer te zien in het Filmmuseum.(Sergio Leone, 1966, I), RTL7, 20.30-0.00u.

André Waardenburg