Eis vijf jaar tegen verdachte 't Zandt

Tegen de 20-jarige Johnny B. uit ’t Zandt is gisteren voor de Groningse rechtbank vijf jaar gevangenisstraf geëist wegens acht brandstichtingen en pogingen hiertoe, het versturen van acht dreigbrieven en illegaal vuurwerkbezit. De verdachte, die vorig jaar werd aangehouden, heeft altijd ontkend en beklemtoonde dit gisteren opnieuw. „Ik heb het niet gedaan. Ik wil graag bewijzen dat ik de dader niet ben.” In het Groningse dorp ’t Zandt (900 inwoners) ontstond vorig jaar veel onrust nadat diverse leegstaande woningen en schuurtjes in vlammen opgingen. De politie zette een speciale politiepost op in het dorp, plaatste camera’s, bracht peilapparatuur aan in de auto van de verdachte en tapte diens telefoon af. In de gevangenis werd een infiltrant ingezet. Uit een psychiatrisch onderzoek blijkt dat B. narcistische trekken heeft. De psychiater suggereerde dat B. een spel wilde spelen met de politie. Johnny B., die in september op vrije voeten kwam, werd eerder veroordeeld wegens onder meer openlijke geweldpleging. Volgens de officier van justitie onkent B. „tegen beter weten in”. Er is genoeg bewijs, vindt het OM. DNA van B. is gevonden op snoeren en kaarslonten op de plaatsen van de branden en op een dopje van een colaflesje waarin een brandende kaars werd aangetroffen. Ook zat zijn DNA op postzegels die op de bewuste dreigbrieven zaten. Zijn advocaat Jan Boksem vroeg vrijspraak omdat er alleen indirect bewijs is. Hij stelt ook dat bij het DNA-onderzoek een omstredenmethode (Low Copy Number) werd gebruikt, die in Engeland al verboden is. Uitspraak: 1 december