Eis: vijf jaar cel voor branden in ?t Zandt

Tegen de 20-jarige Johnny B. uit ’t Zandt is gisteren voor de Groningse rechtbank vijf jaar gevangenisstraf geëist. Hij wordt verdacht van acht brandstichtingen en pogingen hiertoe, het versturen van acht dreigbrieven, en illegaal vuurwerkbezit. De verdachte, die in september vrijkwam na negen maanden voorarrest, heeft altijd ontkend en beklemtoonde dit gisteren opnieuw. „Ik heb het niet gedaan. Ik wil graag bewijzen dat ik de dader niet ben.”

In het Groningse dorp ’t Zandt (900 inwoners) ontstond vorig jaar veel onrust nadat diverse leegstaande woningen en schuurtjes in vlammen opgingen. De politie zette een speciale politiepost op in het dorp, plaatste camera’s, bracht peilapparatuur aan in de auto van de verdachte, en tapte diens telefoon af. In de gevangenis werd een infiltrant ingezet.

Uit psychiatrisch onderzoek blijkt dat B. narcistische trekken vertoont. De psychiater suggereerde dat B. mogelijk een kat-en-muisspel wilde spelen met de politie uit wraak voor eerdere aanhoudingen. Hij werd eerder veroordeeld wegens onder meer openlijke geweldpleging.

Volgens de officier van justitie ontkent B. „tegen beter weten in”. Er is genoeg bewijs, vindt justitie. Zo is er DNA van B. gevonden op plekken waar branden werden gesticht en op een dopje van een colaflesje waarin een brandende kaars werd aangetroffen. Ook zat zijn DNA op postzegels die op de bewuste dreigbrieven zaten.

De verdediging vroeg vrijspraak omdat er alleen indirect bewijs is tegen B. Het politieonderzoek was verder eenzijdig op B. gericht, zei diens advocaat Jan Boksem. Bovendien is gebruikgemaakt van de omstreden en minder betrouwbare LCN- methode (Low Copy Number) bij het DNA-onderzoek. Daarmee kun je met heel weinig sporenmateriaal toch een DNA-analyse doen. De kans op een onjuiste uitkomst is daarbij groot. De methode is daarom in Engeland verboden.

Uitspraak: 1 december