Eindelijk erkenning

Vanmorgen hoorde ik op de radio dat de Russische overheid tegen haar nadrukkelijke wil in genoodzaakt is tot het devalueren van de roebel. Als dit geen erkenning is van het bestaan van een economische crisis in Rusland, dan weet ik het ook niet meer. Tot gisteren hield het Kremlin nog vol dat alles onder controle was en dat Rusland geen economische crisis kende, al had ik afgelopen weekend via mijn bronnen binnen de Kremlinmuren al gehoord dat daar totale paniek heerst. Sjto delatj? Wat te doen? Dat is wat iedere Kremlinbewoner zich wanhopig afvraagt. En aangezien economen schaars zijn in de gelederen van de Kremlinbureaucraten blijft die vraag onbeantwoord.

Hoogstens komt in december het orakel Poetin met een oplossing. Want hij is van plan om in een vragenuurtje op televisie zijn alwetende licht op de crisis te laten schijnen. Ik weet nu al dat er veel telefoontjes zullen worden geselecteerd, waarin de jeune premier door Russische burgers uitvoerig zal worden bedankt voor zijn inspanningen.

Maar hoelang zal die dankbaarheid nog duren, nu het aanbod van levensmiddelen steeds beperkter wordt en de winkels in de provincie leeg beginnen te raken?  Supermarktconcern Zevende Continent verkeert sinds enkele dagen in betalingscrisis omdat het zijn schuld van 540 miljoen dollar aan de Deutsche Bank niet kan afbetalen. De bevoorrading van zijn filialen zal dan ook spoedig worden gestaakt. 

En hoelang zal de Centrale Bank kunnen blijven toezien hoe zijn reserves dagelijks met een bedrag van tussen de 3 en 7 miljard dollar slinken? Tot echt alles op is? En wanneer zullen de fabrieken in de Oeral, die grotendeels zijn stilgelegd, hun productie weer hervatten?

Interessant is dat de overheid, via de grote (overheids)banken, vooral de aan de staat gelieerde bedrijven steunt.  Aangezien iedere minister in Rusland ook een verbetaalde bijbaan heeft in de raad van bestuur van zo’n staatsbedrijf (bonussen van miljoenen dollars per jaar zijn voor een Russische minister heel gewoon), kun je nu al raden welke bedrijven de crisis sowieso zullen overleven. De Kommersant van afgelopen zaterdag geeft aan wie de absolute verliezers zijn: de krant bevatte een bijlage met de bekendmaking van  honderden faillissementen van kleine zelfstandige bedrijven.

Bij die steunverlening door de staat worden tal van regels en afspraken geschonden. Een bank mag bijvoorbeeld niet meer dan twee miljard dollar steun geven aan één bedrijf, maar als het om een bedrijf van een minister gaat dan wordt die steun zonder enige aarzeling verdubbeld. Ja, in Rusland zijn alle bedrijven gelijk, maar sommige bedrijven zijn nu eenmaal gelijker dan andere.

    • Michel Krielaars