Eerste gesprek Obama, McCain

De aankomende Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren voor het eerst sinds de verkiezingen van 4 november John McCain ontmoet. De twee voormalige rivalen in de strijd om het Witte Huis spraken elkaar in het kantoor van Obama’s machtswisselingsteam in Chicago in het bijzijn van Obama’s stafchef Rahm Emanuel en Lindsay Graham, een senator uit South Carolina en bondgenoot van McCain.

Na afloop stelden ze dat „Amerikanen van alle partijen willen en eisen van hun leider dat ze samenkomen om de slechte gewoonten van Washington te veranderen, opdat we de alledaagse en urgente uitdagingen van deze tijd aankunnen. We hopen in de komende dagen en maanden samen te werken aan belangrijke uitdagingen als het oplossen van de financiële crisis, het opbouwen van een nieuwe-energie-economie en het beschermen van de nationale veiligheid.”

Als senatoren waren McCain en Obama het met elkaar eens over onder meer de aanpak van de opwarming van de aarde, hervorming van de immigratiewetgeving en strengere ethische regels voor volksvertegenwoordigers. Mogelijk zal Obama de steun van McCain kunnen gebruiken om wetsvoorstellen over deze thema’s door de Senaat te krijgen. Ook zou McCain hem kunnen helpen een economisch stimuleringspakket, dat op veel weerstand van Republikeinen stuit, aanvaard te krijgen.

In een zondag uitgezonden vraaggesprek met actualiteitenprogramma 60 Minutes zei Obama dat hij in zijn kabinet zeker één Republikein opneemt. Adviseurs uit beide partijen sluiten echter uit dat McCain voor het kabinet van Obama gevraagd zal worden of daartoe zou toetreden. In het interview zei Obama verder dat hij de economie er bovenop wil helpen door „geld uit te geven, nu”. „We zouden ons geen zorgen moeten maken over het begrotingstekort volgend jaar of zelfs het jaar daarna.” Ook zei hij „Amerika’s morele aanzien in de wereld” te zullen herstellen. (AP)