Delfts team wint gentechprijs met thermometerbacterie

Rotterdam. Een Delfts studententeam heeft begin november in Boston (VS) hoge ogen gegooid bij een studentencompetitie in de synthetische biologie. De studenten wonnen een gouden medaille en de prijs voor het beste weblog. De competitie, genaamd iGEM (international Genetically Engineered Machine competition), was georganiseerd door het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Er deden 84 teams uit de hele wereld mee. Nederland was vertegenwoordigd met teams uit Delft en Groningen. Het Groningse team behaalde, net als 37 andere teams, een bronzen medaille. Synthetische biologie, een nieuwe tak binnen de biotechnologie, is gericht op het ontwerpen en bouwen van nieuwe biologische systemen uit losse DNA-bouwstenen, oftewel BioBricks. De Delftenaren ontwierpen een levende thermometer. Ze maakten bacteriekolonies (Escherichia coli) die bij 32 graden Celsius verkleuren van rood naar geel. ”Het systeem is nog niet perfect”, zegt begeleider Janine Kiers van de afdeling Biotechnologie van de TU Delft, ”maar het principe werkt in elk geval”. Er werden in Boston 16 gouden medailles uitgereikt, maar slechts één weblogprijs. ”We delen de gouden medaille-eer met universiteiten als Berkeley, Harvard en MIT”, aldus een trotse Kiers.