Congo symboliseert het falende Afrika

Wie nog meer wegwijs wil worden gemaakt in Congo, waar de ‘Grote Afrikaanse Oorlog’ woedt, moet Tim Butchers Blood River (Vintage Books, €19,–) lezen, schrijft Peter Vermaas. Zie pagina 7

Wie nog meer wegwijs wil worden gemaakt in Congo, waar sinds 1998 de ‘Grote Afrikaanse Oorlog’ wordt uitgevochten, moet Tim Butchers Blood River (Vintage Books, €19,–) lezen, schrijft Peter Vermaas.

‘Met slechts een rugzak als bagage trad de Britse journalist en Afrika-correspondent voor de Daily Telegraph Tim Butcher in 2004 in de voetsporen van Henry Morton Stanley. In hem ziet Butcher een soort voorganger.

In zijn bestseller Blood River: A Journey to Africa’s Broken Heart, die eerder dit jaar genomineerd werd voor de Samuel Johnson Prize, de belangrijkste Britse onderscheiding voor non-fictie, doet Butcher op meeslepende wijze verslag van zijn hachelijke tocht door „het meest intimiderende, achtergebleven land op aarde”. Achterop motorfietsen, varend in boomstamkano’s en soms te voet reist hij van het Tanganyikameer aan de oostkant van het land 3.000 kilometer door de rimboe naar de Atlantische Oceaan. [...]

Al reizend maakt hij de lezer wegwijs in de wirwar van rebellengroepen en plunderende belendende naties, die vooral het oosten van het land onveilig maken. Voor hem is Congo het „symbool van het falende Afrikaanse continent”, schrijft hij in de inleiding.