Aegon wil in de VS beroep doen op bankenfonds

Aegon heeft bij het Amerikaanse ministerie van Financiën een aanvraag ingediend om in aanmerking te komen voor een lening.

Het geld zou moeten komen uit Tarp, het troubled asset relief program dat is opgezet door Washington om de financiële sector te helpen de kredietcrisis door te komen. „Gezien de omvang van Aegon in de VS leek het ons juist om te onderzoeken of we wel in aanmerking komen voor Tarp”, zei een woordvoerder vanmorgen. „De deadline voor aanvragen voor Tarp sloot afgelopen vrijdag en we hebben een aanvraag ingediend. Het is niet gezegd dat we in aanmerking komen.” De woordvoerder benadrukte dat Aegon de stap niet heeft genomen omdat het kapitaal nodig heeft. „Daar is absoluut geen sprake van. Er zijn geen zorgen over liquiditeit.”

Om in aanmerking te komen voor Tarp moet Aegon een aparte vergunning krijgen om spaar- en leenbankactiviteiten te ontplooien en zou het een spaarbank moeten kopen in de VS, het land waar het concern al jarenlang meer dan de helft van zijn winst boekt. Als er een beroep wordt gedaan op Tarp zou dat zijn voor 1 procent van de Amerikaanse activa. Dit houdt in dat het gaat om 1 miljard dollar (792 miljoen euro). Aegon kreeg al een kapitaalinjectie van 3 miljard euro van Den Haag. Het nieuws dat Aegon nu in de VS kapitaal zoekt zorgde er gisteren mede voor dat het aandeel ruim 10 procent daalde. Vanmorgen moest Aegon opnieuw 6,6 procent inleveren op 3,23 euro.

Autoleasebedrijf Leaseplan heeft vanmorgen gezegd gebruik te willen maken van de garantieregeling van Financiën. Het ministerie heeft 200 miljard euro beschikbaar gesteld om leningen te garanderen. Doel van de regeling is de interbancaire markt van leningen weer op gang te helpen. Leaseplan zei dat het „graag wil meehelpen met het weer op gang helpen van de geldmarkt”.

De markt voor interbancaire leningen ligt sinds het begin van de kredietcrisis vrijwel stil. Leaseplan wil op korte termijn een emissie doen waarop de garantie van toepassing is, maar wil niets zeggen over de omvang van de lening. Leaseplan, dat al jaren een banklicentie heeft en dus interbancair mag lenen, mag voor 15 miljard euro aan leningen uitzetten.