Aalscholvers en vissers

”Wij vissers roepen al jaren dat het uit de hand loopt”, aldus een Volendamse visser in een artikel over aalscholvers (NRC Handelsblad, 13 november). De visserijsector is echter zelf verantwoordelijk voor het afnemen van de visstand. Jarenlange overbevissing op de aal en snoekbaars heeft de visstand geen goed gedaan. Deze grote vissen zijn daardoor flink in aantal afgenomen, waardoor de kleine, commercieel oninteressante visjes, in aantal toenemen. De aalscholver eet deze kleine visjes en daarmee heeft de visserijsector, onbedoeld, de beschermde aalscholvers een handje geholpen. De aalscholver laat zo zien dat de commerciële visserij niet duurzaam is. Het bestrijden van de vogel zal de vissers totaal niet helpen. Wel zal het de natuur schade toebrengen. Bij het bestrijden van aalscholvers in natuurgebieden verstoor je namelijk ook andere dieren, waaronder de lepelaar.

    • Vogelbescherming Nederland
    • Marieke Dijksman