A la recherche

voor 12 stuks:60 gram roomboteramandelolie (biologische winkels)50 gram gezeefde poedersuiker1 middelgroot ei (op kamertemperatuur)snufje zoutgeraspte schil van ½ grote citroen30 gram rijstebloem20 gram zelfrijzend bakmeel30 ml water (2 eetlepels)

Madeleines zijn luchtige koekjes van cakebeslag in de vorm van een schelpje. Het is een elegant niemendalletje met een delicate smaak dat meestal geserveerd wordt bij de thee. Om madeleines te maken, is een bakplaatje nodig met twaalf schelpvormige holtes voorzien van fijne groeven. Een madeleinevorm is verkrijgbaar bij goed gesorteerde keukenwinkels.

Madeleines, oorspronkelijk afkomstig uit een provincieplaatsje in Lotharingen, worden tegenwoordig over de hele wereld gebakken dankzij de beroemde zevendelige roman A la recherche du temps perdu van Marcel Proust. In het eerste deel brengt een hernieuwde smaakbeleving van een in de thee gedoopte madeleine bij de verteller zijn verzonken jeugdherinneringen boven. Wat zo’n koekje niet teweeg kan brengen.

Bereiding: Verwarm de oven voor op 175 graden. Laat de roomboter smelten in een pannetje op laag vuur en laat die vervolgens iets bekoelen. Kwast de twaalf schelpvormige holtes dun in met amandelolie (of gebruik iets van de gesmolten boter). Klop met een handmixer de poedersuiker, het ei, het snufje zout en de citroenrasp tezamen tot een luchtig en volumineus mengsel. Klop er dan rijstebloem en zelfrijzend bakmeel door, vervolgens de gesmolten roomboter en tot slot het water. Giet het verkregen beslag in de schelpvormige holtes en zorg dat het tot iets onder de rand reikt. Plaats de bakvorm in het midden van de oven en bak de madeleines 20 minuten, of tot ze goudgeel en gaar zijn en aan de randen nét bruin beginnen te kleuren. Neem de bakvorm uit de oven en wip de madeleines met een mesje uit hun vorm. Laat ze afkoelen op een taartrooster. Bestrooi de geribbelde kant dun met poedersuiker. Het zou jammer zijn deze zachte koekjes in de thee te dopen, maar een likje frambozenjam op de gegroefde kant van een Madeleine is niet te versmaden.

FLORINE BOUCHER

Morgen: Pasta met veel ricotta

    • Florine Boucher