'Wilde Westen' ontvangt prijs beste cabaret

Maarten van Roozendaal heeft de Poelifinario, de prijs voor het „meest indrukwekkende cabaretprogramma van het seizoen”, gekregen voor zijn muzikale voorstelling Het wilde westen. De Neerlands Hoop voor „de grootste belofte” ging naar de voormalige stand-up comedian Ronald Goedemondt.

De prijzen, ingesteld door de vereniging van theaterdirecteuren (VSCD), werden gistermiddag uitgereikt in de Kleine Komedie in Amsterdam. Van Roozendaal zei dat hij trots was op het feit dat hij de andere genomineerden (Jochem Myjer, Sara Kroos, Herman Finkers en het duo Droog Brood) had gepasseerd. „Ik ben supervereerd.” De liedjesmaker en zanger droeg zijn prijs op aan voorbeelden als Ramses Shaffy, Bram Vermeulen en Freek de Jonge. Goedemondt stak volgens de jury zozeer boven alle andere beginners uit, dat hij als enige was genomineerd voor de Neerlands Hoop.

De VSCD kende voorts een Oeuvreprijs toe aan Freek de Jonge, als „de belangrijkste cabaretvernieuwer van de laatste halve eeuw”. De prijs werd uitgereikt door minister Plasterk (OCW, PvdA) die vertelde dat hij al een Freek-fan was sinds hij als schooljongen de eerste langspeelplaat van diens duo Neerlands Hoop hoorde bij een vriendje dat in een koophuis woonde. „Er ging een wereld voor me open,” zei Plasterk, die eraan toevoegde dat hij zelf afkomstig is uit „een Eberhard van der Laan-wijk” waar zijn ouders alleen platen van Toon Hermans en Wim Kan hadden. „Zelden is een prijs zo terecht toegekend als vandaag,” luidde het commentaar van De Jonge.

In haar openingstoespraak zei juryvoorzitter Dodo Siepel dat ook het cabaret tegenwoordig, net als de andere podiumkunsten, te kampen heeft met publiek, pers, impresariaten en theaterdirecteuren die „steeds meer voor veilig” kiezen. Daardoor krijgen beginnende cabaretiers minder kansen. Ze vinden minder snel een impresariaat en hun speellijsten worden korter. „De jaren dat het programmeren van cabaret betrekkelijk zonder risico was, zijn voorlopig voorbij”, aldus Siepel.

De spanning tijdens de uitreiking was danig getemperd doordat de winnaars niet meer werden verrast. De uitslag circuleerde al uren eerder op internet. Geen wonder, want de VSCD had vrijdagmiddag al een persbericht onder embargo rondgestuurd.

    • Henk van Gelder