VVD weer terug in Wassenaars college

De VVD is na een afwezigheid van tweeënhalf jaar terug in het college van B en W in Wassenaar.

De Wassenaarse politiek maakte bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006 een omwenteling mee. De VVD, vanaf 1950 onafgebroken aan de macht in de gemeente, verloor vijf van de elf zetels in de gemeenteraad (21 zetels). De nieuwe partij Wat Wassenaar Wil (WWW) behaalde evenveel zetels als de VVD. De VVD kreeg wel 28 stemmen meer en bleef de grootste partij, maar toch werd een college gevormd zonder VVD.

VVD en WWW zorgden voor veel politiek vuurwerk in de Wassenaarse raad. Volgens CDA-fractievoorzitter Meindert Stolk moesten beide partijen wennen aan hun nieuwe rol. De VVD was altijd gewend het dorp te besturen, WWW was ontstaan uit onvrede van inwoners over de lokale politiek. Nu moest de VVD oppositie voeren en WWW bestuurlijke verantwoordelijkheid dragen. Door zich te blijven gedragen als actiepartij verloor WWW uiteindelijk de plek in het college, stellen critici.

Nu staat de politieke nieuwkomer langs de zijlijn en keert de VVD terug op het pluche. Alles is dus weer bij het oude in Wassenaar? „Zeker niet”, zegt VVD-fractievoorzitter Bert Ooms. „Er is een grote lokale partij bijgekomen, en daar moeten we rekening mee houden.” De VVD moet nu „keihard knokken” om zich waar te maken. „En misschien is dat voor de politiek wel beter.”