Voor Djokovic voelt het als een grandslamtitel

Djokovic won als eerste Serviër het officieuze WK.

Bovendien krijgt het nieuwe ‘tennisland’ volgend jaar een groot ATP-toernooi.

De service van Pete Sampras, de return van Andre Agassi en de volley van Stefan Edberg. Dat wilde Novak Djokovic toen hij in Belgrado de basisbeginselen van het spel leerde als jongen van vijf. „De perfecte tennisser is een combinatie van deze drie spelers”, liet hij onlangs in een interview met een Britse tv-zender weten. „En het is mijn doel de perfecte tennisser te worden.”

Perfect is het spel van de 21-jarige Serviër slechts bij vlagen. Maar gisteren bewees Djokovic wel waarom hij door velen als opvolger van Rafael Nadal wordt beschouwd. Met solide en dominant tennis won hij de finale van de Masters Cup van Nikolai Davidenko in Shanghai: 6-1 en 7-5. Het was de eerste eindzege voor Djokovic op het toernooi waar hij vorig jaar als debutant nog door de achterdeur verdween. En tevens de eerste titel voor een Serviër in de Masters Cup.

Na zijn drie uur lange slijtageslag met Gilles Simon in de halve finale, oogde Djokovic tegen Davidenko opmerkelijk fit. Hij won de eerste vijf games en trok de eerste set na amper een half uur spelen naar zich toe met een mooie cross court winner. Ook in het tweede bedrijf was Djokovic de betere van de twee, al kwam hij op 5-3 even in de problemen toen hij met een dubbele fout zijn servicebeurt uit handen gaf. In de volgende game brak Djokovic echter meteen terug en op zijn derde matchpoint stelde hij de titel veilig.

De nieuwe officieuze wereldkampioen vergeleek zijn prestatie met het winnen van een grandslamtitel. „Want hier speelden tenslotte wél de beste acht spelers van de wereld”, zei de man die toeterend afscheid nam van het Chinese publiek in de nieuwe Mercedes SUV die hij won naast zijn geldprijs van bijna een miljoen euro. Daarmee vergat Djokovic voor het gemak dat ranglijstaanvoerder Rafael Nadal wegens een knieblessure was verhinderd. Maar ook mét diens deelname had de nummer drie het ongetwijfeld ver geschopt in Shanghai; Djokovic straalt na een periode van blessureleed hernieuwd zelfvertrouwen uit.

Roger Federer moet de opmars van de jonge Serviër met lede ogen hebben aangezien. Niet alleen verzuimde de Zwitser zijn titel in China te prolongeren, ook voelt hij zijn ster langzaam maar zeker verbleken. Op de vandaag gepubliceerde ranglijst bedraagt het verschil tussen hem en Djokovic nog maar tien punten. „Maar Rafa en ik zijn nog steeds de twee spelers waar alles om draait”, zei Fed Express na afloop van zijn verloren titanenstrijd tegen Andy Murray in de halve finale. „We hebben een paar grote finales gespeeld, ik zie niet in waarom er volgend jaar niet meer zouden volgen.”

De toekomst moet uitwijzen of de Zwitser gelijke tred kan houden met zijn aanzienlijk jongere collega’s. Daarbij hangt veel af van de blessuregevoeligheid van Rafael Nadal en het al dan niet constante spel van Novak Djokovic. De laatste heeft een zware seizoenstart voor de boeg, omdat hij als titelverdediger op de Australian Open veel punten moet verdedigen. In Melbourne won de Serviër vorig jaar zijn eerste grandslamtitel, gevolgd door eindzeges in Indian Wells en Rome. „Ik sluit het seizoen af zoals ik begonnen ben, met een hoofdprijs”, jubelde Djokovic in Shanghai.

Ook buiten de lijnen deed Djokovic in de Chinese zakenstad goede zaken. Tijdens een bijeenkomst van spelersvakbond ATP werd zaterdag bekendgemaakt dat er volgend jaar voor het eerst in Servië een groot tennistoernooi wordt georganiseerd. Als de laatste details zijn uitgewerkt, verkoopt de Dutch Open in Amersfoort nog voor het eind van dit jaar haar licentie aan Djokovic en zijn familie. Volgens de Servische media wordt het nieuwe ATP-toernooi in mei gehouden en valt er 326.000 dollar aan prijzengeld te verdienen. Het zal het imago van de nieuwe tennisnatie alleen maar versterken.

In het Davidenko-kamp hing gisteren geen euforische stemming . „Misschien moet ik iets aan mijn spel doen”, verzuchtte de Rus na een voor hem teleurstellend slot in Shanghai. De 27-jarige tennisser mag dan al drieënhalf jaar onafgebroken in de top-10 staan, op grandslamtoernooien reikte hij nooit verder dan de halve finale. Davidenko won dit jaar drie ATP-titels, waaronder het Masterstoernooi van Miami, maar zijn zeges werden overschaduwd door de verdenkingen van gokpraktijken. „Als ik wil stijgen op de ranking zal ik eerst een grandslam moeten winnen”, sprak de Rus hoopvol. „Ik zal nog harder mijn best moeten doen om de sleutel tot succes te vinden.”

    • Danielle Pinedo