Verburg weigert uitvoering moties

Minister Verburg (Landbouw, CDA) weigert twee moties van de Tweede Kamer over gentechnologie uit te voeren. Het kabinet steunt haar.

Kamerleden willen morgen een spoeddebat over de weigering, zegt Hugo Polderman (SP). „Staatsrechtelijk curieus”, noemt Harm Evert Waalkens (PvdA) de houding van de minister.

Vorige week droeg de Kamer Verburg op deze week in de Europese Landbouwraad te stemmen tegen toelating van een genetisch gemodificeerde sojavariant van het Amerikaanse bedrijf Monsanto, ook al heeft Europese voedselautoriteit (EFSA) geen bezwaar.

De EFSA is in opspraak gekomen door een brief van de vertrekkend topman, de Nederlander Herman Koëter. Waalkens stelde minister Verburg hier vorige maand vragen over. Zo wil hij weten of het klopt, zoals Koëter stelt, dat de Europese Commissie vaker politiek getinte verzoeken doet aan de EFSA, dat wetenschappers bang zijn een afwijkende mening te verkondigen, en dat druk op de EFSA wordt uitgeoefend om meer adviezen te geven, ten koste van de kwaliteit ervan.

Verburg schreef de Kamer afgelopen vrijdag dat de Europese voedselautoriteit tot op heden goed werk heeft geleverd en dat de onafhankelijkheid van haar adviezen niet ter discussie staat. Dus weigert ze het Nederlandse beleid voor gengewassen – vóór toelating, tenzij er zwaarwegende bezwaren zijn – te wijzigen.

„Als onze visie niet naar haar zin is, dan is dat een groot probleem”, zegt Waalkens.

De moties over gentechnologie kregen vorige week steun van SP, PvdA, GroenLinks, PvdD, CU en SGP. Dat zou bij volledige bezetting precies de helft van de zetels zijn. Bij de hoofdelijke stemming was de uitslag 65 tegen 63.

    • Hans van der Lugt