Verburg weigert moties Kamer uit te voeren

Minister Verburg (Landbouw, CDA) weigert, met steun van het kabinet, uitvoering te geven aan twee moties van de Tweede Kamer over gentechnologie. De Kamer wil deze week een spoeddebat over de weigering van de minister.

De Tweede Kamer gaf Verburg vorige week opdracht in de Europese Landbouwraad tegen toelating te stemmen van een genetisch gemodificeerde sojavariant van het Amerikaanse bedrijf Monsanto. Het Kamerverzoek werd gesteund door SP, PvdA, GroenLinks, de PvdD, de CU en de SGP, een kleine meerderheid.

Minister Verburg is vóór toelating, omdat het Europese instituut voor voedselveiligheid (EFSA) zijn goedkeuring heeft gegeven.

EFSA is echter in opspraak gekomen door een afscheidsbrief van Herman Koëter. De Nederlandse topman stelde onder meer dat de Europese Commissie steeds vaker politiek getinte verzoeken doet aan EFSA, dat wetenschappers bang zijn een afwijkende mening te verkondigen, en dat er druk op EFSA wordt uitgeoefend om de productie van adviezen op te voeren ten koste van de kwaliteit.

„Er zijn zoveel signalen dat er iets mis is met EFSA, dat we nu een time-out willen”, zegt Tweede Kamerlid Harm Evert Waalkens (PvdA).

Verburg stelt in een brief van afgelopen vrijdag dat „het werk dat EFSA tot op heden heeft afgeleverd van goede kwaliteit” is en dat „de onafhankelijkheid van de adviezen van EFSA niet ter discussie” staat. Dus heeft het voltallige kabinet besloten haar te steunen in het negeren van de wensen van de Tweede Kamer.

„Staatrechtelijk curieus”, zegt Waalkens over de houding van de minister. „Als onze visie niet naar haar zin is, dan is dat een groot probleem.” De Kamer wil daarom deze week een spoeddebat, zegt Hugo Polderman (SP).