Uitblinker 'Urby' vreest reserverol

Eyong Enoh en Miralem Sulejmani vieren het tweede doelpunt van Ajax in de strijd tegen PSV. Foto Bas Czerwinski 16-11-2008, Amsterdam. Ajax - PSV. Miralem Sulejmani, midden, viert zijn doelpunt. Foto Bas Czerwinski voetbal eredivisie Czerwinski, Bas

Ajax4PSV1

Ruststand 1-0. 26. Suarez, 56. Afellay 1-1, 74. Sulejmani 2-1, 77. Pieters 3-1 (e.d.), 90. Leonardo 4-1. Scheidsrechter: Blom. Toeschouwers: 49.665.

Lang nadat de Arena was leeggestroomd bleek Urby Emanuelson in de ‘gracht’, de ruimte tussen het veld en de tribunes in het stadion, als laatste nog druk in de weer met het geven van interviews. De Ajacied genoot zichtbaar van de belangstelling. Hij had ook een onvergetelijke middag gehad. De flankspeler was bij alle vier de treffers van Ajax tegen PSV betrokken geweest. Dat had de Ajacied, die toch vooral wordt gezien als een linkervleugelverdediger, nog nooit meegemaakt.

Bij het eerste doelpunt van Luis Suarez bediende hij met een slim steekpassje oud-PSV’er Dennis Rommedahl die vervolgens de bal voorgaf. Na de gelijkmaker van Ibrahim Afellay kwam Ajax op 2-1 na een schot van Emanuelson. Hij nam de bal met links aan en schoot met zijn rechterbeen op Andreas Isaksson. De doelman kon de bal niet goed wegwerken en invaller Miralem Sulejmani, hersteld van een blessure, rondde af. Uit een corner van Emanuelson knalde Suarez lukraak op PSV-verdediger Erik Pieters die de bal door de snelheid in eigen doel werkte: 3-1.

De assist bij de vierde treffer van Emanuelson bestond uit een diepe pass op invaller Leonardo – trainer Van Basten was uitermate succesvol met zijn wisselbeleid – die twee PSV-verdedigers uitspeelde en ook Isaksson kansloos liet: 4-1.

De 22-jarige Emanuelson is net als doelman Kenneth Vermeer en verdediger Gregory van der Wiel een echte Amsterdammer en een echte Ajacied in de selectie van de nieuwe koploper. Hij trapte voor het eerst tegen de bal in clubverband bij Voorland, op een steenworp afstand van waar het vroegere stadion de Meer stond. Vervolgens doorliep hij de jeugdopleiding van Ajax.

Van Basten is altijd gecharmeerd geweest van Emanuelson. Als bondscoach zette hij hem verschillende keren op zijn lijstje. Emanuelson heeft een leeuwenhart en dat bevalt Van Basten wel. Eenmaal aan de bal zoekt hij altijd een tegenstander op om die uit te spelen. Een voetballer met veel snelheid in de benen en altijd drang naar voren.

Maar als linkervleugelverdediger verwaarloost hij in zijn onstuimigheid nog wel eens zijn defensieve taken. Een slimme aanvaller kan profiteren wanneer er bij hem even sprake is van concentratieverlies. Dat zijn geen goede eigenschappen voor een verdediger, al bezit Emanuelson de actieradius om de hele flank te bestrijken waarmee hij beantwoordt aan de eisen van deze tijd. Vandaar ook dat hij tevens wordt ingezet als linkshalf of linksbuiten. Maar op welke positie komt hij nu eigenlijk het beste tot zijn recht?

Terwijl collega Huub Stevens proestte van het lachen over deze vraag en zich eigenlijk zorgen zou moeten maken over het bedenkelijke niveau van zijn eigen linksback (Pieters), kon Van Basten gisteren niet duidelijk maken waar hij Emanuelson het liefst ziet spelen. „Het is een allround-voetballer”, aldus de trainer van Ajax. „Hij kan goed uit de voeten als linksbuiten en heeft ons op die positie tijdens de blessure van Sulejmani uit de brand geholpen. Op elke plek heeft Urby voor- en nadelen.”

Emanuelson zelf ziet de bui al hangen. Nu de aankoop van zestien miljoen terug is, kan hij zijn plek als linksbuiten waarschijnlijk vergeten. Alhoewel de Serviër gisteren inviel als rechtsbuiten. En nota bene profiteerde van Urby’s schot met rechts, waar hij veel op traint. „De bal kwam precies goed terecht, ik dacht niet na en schoot maar”, aldus Emanuelson, die voor geen enkel Nederlands elftal is geselecteerd – de A- noch de B-ploeg. Gek genoeg moet hij zich na de wedstrijd van zijn leven afvragen wat Van Basten nu verder met hem voor ogen heeft. Emanuelson: „Ik wacht maar af en vraag misschien wel een gesprek aan. We hadden vandaag ook een verrassende opstelling zonder Gabri [voor hem speelde Kennedy]. Je kunt er bij ons zo naast staan. Ik ben in ieder geval in vorm.”

    • Erik Oudshoorn