Supporters Vitesse eindelijk tevreden naar huis

Vitesse1AZ1

Ruststand 0-1. 17. Ari 0-1, 50. Kolk 1-1. Scheidsrechter: Allaerts. Toeschouwers: 22.739.

Wie trainer Hans Westerhof van Vitesse hoorde praten na het gelijkspel tegen AZ, zou niet denken dat zijn ploeg maar vijftiende staat. De voetballiefhebber prees in het smeuïge accent van de Achterhoek zijn middenvelder Claudemir, door de aanhang gekozen tot man van de wedstrijd. De houterige Braziliaan voetbalt op een Scandinavische manier, zegt Westerhof. Claudemir heeft geen fluwelen techniek, maar is altijd attent en heeft een goede wedstrijdinstelling. „Ik heb hem soms aan de ketting moeten leggen.”

Voor Westerhof waren er dit seizoen wedstrijden genoeg waarna hij niet ontspannen over voetbal kon praten. De club uit Arnhem, die vorig seizoen een faillissement moest afwenden en als twaalfde eindigde, beleefde een dramatische voorbereiding. Vitesse won van zes Nederlandse amateurclubs en verloor van zes buitenlandse profclubs. De door technisch directeur en oud-speler Marc van Hintum aangekondigde „hoogvlieger” bleek ook nog eens geen voetballer, maar een Afrikaanse vechtarend. ‘Hertog’ vliegt voor elke thuiswedstrijd even door het Gelredome.

Na de stroeve competitiestart bleef het ook buiten de lijnen rommelen. In september liet Vitesse tassen en auto’s van de voetballers doorzoeken om diefstal van kleding in de kleedkamer uit te sluiten. In oktober werd de club in verlegenheid gebracht door het gerucht dat spelers Mads Junker en Paul Verhaegh na vals spel werden geweerd bij een casino. En vorige week breidde de sportieve malaise zich van de eredivisie uit naar het KNVB-bekertoernooi, met de smadelijke uitschakeling door de amateurs van FC Lienden.

Met de selectie van doelman Piet Velthuizen, verdediger Verhaegh en aanvaller Ricky van Wolfswinkel voor Nederland B was er afgelopen week eens goed nieuws. En gisteren ging Vitesse in het eigen Gelredome met tomeloze inzet AZ te lijf. De medekoploper bleek na ruim een kwartier echter geslepener en kwam op voorsprong door een doelpunt van spits Ari, die een pass van Niklas Moisander verzilverde. De beste kans voor de thuisploeg was voor Van Wolfswinkel, die een kopbal zag gekeerd door doelman Serio Romero. Verhaegh probeerde voor rust tevergeefs scheidsrechter Paul Allaerts te verleiden met twee schwalbes.

Na rust overdonderde Vitesse de ploeg van trainer Louis van Gaal en maakte gelijk via spits Santi Kolk, de laatste schakel in een knappe combinatie. Wat volgde was een vermakelijke tweede helft waarin beide ploegen kansen kregen op de overwinning. Velthuizen redde Vitesse bij een hoogstandje van topscorer Mounir El Hamdaoui, de scheidsrechter annuleerde onterecht de tweede treffer van Kolk en de paal voorkwam een doelpunt van David Mendes Da Silva (AZ).

„AZ voetbalt nu eenmaal makkelijker dan wij, maar op basis van inzet waren we gelijk”, zei Kolk na afloop. „We staan eigenlijk te laag. We zijn de competitie gewoon niet goed begonnen door een slechte voorbereiding. We wisselden vaak van spelsysteem en lieten na op elkaar ingespeeld te raken. De spelersgroep was op papier goed, maar aan papieren spelers hebben we niks. Met de motivatie die we vandaag lieten zien, kunnen we omhoog kijken.”

Westerhof wuifde weg dat zijn ploeg misschien te laag zou staan. „Je staat waar je hoort te staan”, zei de Vitesse-trainer. „Vandaag zag ik het besef dat we een hecht collectief moeten zijn tegen ploegen als AZ. We dwongen op het middenveld met strijd een gelijkopgaande wedstrijd af tegen de koploper. Ik denk dat we tevreden moeten zijn nu de toeschouwers eens tevreden naar huis konden gaan. Want wie van Vitesse zou een basisplaats hebben bij AZ?”

Net als Kolk wees Westerhof naar de voorbereiding als oorzaak voor de stroeve competitiestart. „We hadden binnen de spelersgroep wat onderlinge ergernissen”, zei de trainer. „Voetballers die verongelijkt met de armen zwaaien na een fout van een medespeler, dat is funest. Gelukkig is dat intussen bijgedraaid. Ook misten enkele spelers aan het begin van het seizoen de conditionele basis. Ik heb me verbaasd over de grote verschillen in fitheid binnen de groep. Twee maanden geleden hadden we nooit op deze manier tegen AZ kunnen voetballen. Dan waren we echt weggespeeld.”

Het gelijkspel, waardoor AZ naar de vierde plaats werd verwezen, voelde voor Westerhof niet als revanche voor het optreden tegen FC Lienden. „De ene wedstrijd is niet met de andere weg te poetsen. We speelden ook tegen Lienden met de juiste instelling. Ze zijn nauwelijks op onze speelhelft geweest, maar wonnen wel. Ik heb het daar met verdediger Frank van der Struijk nog over gehad. Hij kreeg vorig jaar met Willem II vaak een doelpunt in de laatste minuten tegen. Dit seizoen wint Willem II juist wedstrijden in de slotfase, zoals zaterdag tegen ADO Den Haag. Ook Vitesse moet juist de ongelukkige tegendoelpunten zelf gaan maken.”

    • Michiel Dekker