Steniging en sms-terreur

Religieuze terreur roept verzet op, zoals alle vormen van onderdrukking. Somaliërs keren zich tegen militante moslims die lijfstraffen als machtsmiddel gebruiken.

In Kismayo, een havenstad in het zuiden van Somalië, is op 27 oktober een meisje van 13, Aisha Ibrahim Dhuhulow, dood gestenigd nadat haar tante aangifte had gedaan van verkrachting door drie gewapende mannen. Het meisje werd veroordeeld door een ‘islamitische rechtbank’, gevormd door de extremistische beweging al-Shabaab (De Jeugd).

Al-Shabaab was aanvankelijk de gewapende arm en jeugdbeweging van de islamistische koepelorganisatie Unie van Islamitische Rechtbanken (UIC). Die oefende in 2006 zes maanden de macht uit in de hoofdstad Mogadishu en bracht wat rust in het land na tien jaar burgeroorlog tussen Somalische clans. De UIC werd uit de hoofdstad verdreven door Ethiopische troepen die een voorlopige regering van gewezen krijgsheren in het zadel hielpen.

Al-Shabaab leidde het tegenoffensief tegen de Ethiopiërs. De beweging heeft zich afgescheiden van de gematigder UIC, omdat die vredesbesprekingen voert met de voorlopige regering. Ze controleert grote stukken van het zuiden en midden van Somalië en oefent er een schrikbewind uit.

Al-Shabaabs ‘islamitische rechtbanken’ kennen geen advocaten, getuigen of beroepsprocedures en de zittingen komen neer op standrecht. Geselingen, stenigingen en andere lijfstraffen worden voltrokken in het openbaar om de bevolking te terroriseren. Somaliërs met westerse of Ethiopische contacten worden per sms bedreigd en als ze die banden niet verbreken vermoord. De afgelopen maand zijn volgens de BBC 17 burgers gedood, onder wie twee leraren Engels en een stamoudste in Beled Weyne, die had gepraat met Ethiopische militairen.

Het gedrag van al-Shabaab stuit op grote weerzin bij de bevolking. Na de moord op de stamoudste heeft een menigte kantoren van al-Shabaab met stenen bekogeld. De UIC heeft zich gedistantieerd van haar voormalige bondgenoten. Negen leden van al-Shabaab zijn gearresteerd voor de ontvoering van een bestuursambtenaar, vorige week.

Burgers vatten moed en uiten hun onvrede. Aisha’s tante zei tegen de BBC: „Ze is verkracht; heeft ze daarmee een misdaad begaan?” Een gepensioneerde officier: „Deze lieden regeren met het geweer; dit heeft niets met de islam te maken.”

    • Dirk Vlasblom