Spaarder krijgt geld van IJsland

Spaarders bij de IJslandse bank Icesave krijgen van IJsland 20.887 euro vergoed. IJsland heeft daarover afgelopen weekend een akkoord gesloten met verschillende EU-landen, waaronder Nederland.

Dat heeft de IJslandse premier Geir Haarde gisteren bekendgemaakt. IJsland heeft het akkoord nodig om noodhulp, ter waarde van 4,8 miljard euro, van het Internationaal Monetair Fonds te krijgen. „We accepteren de EU-richtlijn inzake garanties voor deposito’s en de verplichting om te betalen wat Landsbanki [eigenaar van Icesave, red.] niet kan terugbetalen”, zei Haarde. „Over welke periode de vergoeding zal worden uitgekeerd en hoeveel de jaarlijkse lasten voor de leningen zullen gaan bedragen, daarover zijn wij nog in onderhandeling.”

Een maand geleden bereikten minister Bos (Financiën, PvdA) en zijn IJslandse collega Arni Mathiesen al een principeakkoord over tegemoetkoming aan gedupeerde spaarders van Icesave. Zij worden tot 20.887 euro gecompenseerd door de IJslandse autoriteiten. Voor het aanvullend bedrag tot 100.000 euro staat Nederland garant. Om de IJslandse autoriteiten in staat te stellen aan de verplichting te voldoen, verstrekken verschillende overheden leningen aan IJsland.

Het akkoord dat IJsland met de EU sloot geldt voor de spaarders die onder de depositogarantieregeling vallen. Mensen die meer dan 100.000 euro hebben gespaard en de lagere overheden die geld hebben uitstaan bij Landsbanki vallen niet onder de regeling.

Volgens minister Ingibjörg Solrun Gisladóttir (Buitenlandse Zaken) kost de overeengekomen terugbetaling van spaargelden aan Icesave-spaarders ruim 3 miljard euro. Volgens Sigurjon Arnason, voormalig topman van Landsbanki, beschikt de bank over ruim 6 miljard euro, ruim voldoende dus om aan de verplichtingen inzake Icesave te voldoen.

IJsland bestreed aanvankelijk dat de garantie ook geldt voor Icesave-spaarders in Groot-Brittannië, maar komt daar nu op terug.

    • Jan Gerritsen