Schaatsen op Tenerife kan een hit worden

De meeste bladeren zijn nu wel van de bomen. Dat betekent tegenwoordig kassa voor de reisbureaus: zij draaien overuren voor professionele schaatsers opzoek naar een zonbestemming. Anni Friesinger zette jaren geleden een trend. In Nederland namen de jonge TVM-sterren Sven Kramer en Ireen Wüst twee jaar geleden het vliegtuig naar Lanzarote, om de inspanningen van het eerste ‘schaatsblok’ van zich af te fietsen. Ze werden door sommigen voor gek verklaard – want wie stapt midden in het seizoen een week van het ijs?

Maar Kramer werd Europees en wereldkampioen allround, Wüst wereldkampioen. Dus vorig jaar kozen de TVM’ers opnieuw voor een zon-fietsvakantie – dit keer op Cyprus. Kort daarna haalden ze álle allroundtitels op, twee voor Kramer, één voor Wüst en Paulien van Deutekom. Vandaar dat ze deze week naar Tenerife vliegen.

Het peloton in Kramers wiel wordt steeds langer, want ook Håvard Bøkko kiest deze winter voor de zon, op Mallorca. Jan Bos gaat uitblazen op Fuerteventura.

Wüst zei zaterdag in Thialf dat het louter toeval is dat de Nederlanders opnieuw de koude World Cup van Moskou laten schieten. Het pas niet in het programma, luidt de formulering. Zij worden nu eenmaal afgerekend op de prestaties tijdens de EK en WK allround. Nee, ook als het een World Cup in Thialf was geweest hadden de TVM’ers voor de zon gekozen.

Helemaal onbegrijpelijk is de onderbreking niet, al is het voor het Russische publiek jammer dat zij het opnieuw moeten doen zonder Kramer. Maar de schaatskalender van de internationale schaatsbond ISU bevat tegenwoordig negen World Cup-weekeinden, een NK afstanden, NK allround, NK sprint, EK allround, WK allround en WK afstanden. De IJsselcup heeft er al voor moeten wijken.

Wellicht moet de ISU eens overwegen volgend jaar een World Cup te plannen op Lanzarote, in plaats van twee World Cups in Heerenveen en twee in Moskou.

Rob Schoof

    • Rob Schoof