Rebellenleider Congo steunt vredesplan VN

De Congolese rebellenleider Laurent Nkunda wil meewerken aan door de Verenigde Naties gesteunde vredesbesprekingen met de Congolese regering. Dat heeft Nkunda gisteren gezegd na een ontmoeting met de speciale VN-gezant voor Congo, Olusegun Obasanjo.

Generaal Nkunda zei ook dat hij een wapenstilstand zal respecteren, als de Congolese regering dat ook doet. Ondanks de toegezegde steun van Nkunda aan een wapenstilstand, gingen de gevechten tussen het regeringsleger en de rebellen door in het oosten van Congo. Getuigen hoorden het vuren van artillerie, raketten en kleine handwapens vlakbij het dorp Ndeko. Volgens een woordvoerder van de VN gaat het om gevechten tussen de rebellen en het leger.

Dat Nkunda een wapenstilstand wil is niet nieuw. Een week geleden heeft hij al eenzijdig een staakt-het-vuren afgekondigd. Ook herhaalde hij gisteren zijn eis voor directe onderhandelingen met de Congolese regering. De Tutsi Nkunda eist dat Congo optreedt tegen Hutu-extremisten die naar Oost-Congo zijn gevlucht na de massamoord op Tutsi’s in buurland Rwanda in 1994.

Ook eist Nkunda dat Congo afziet van een recent akkoord met China waardoor Peking toegang krijgt tot de grondstoffen in Oost-Congo. Congo zegt dat Nkunda fungeert als verlengstuk van Rwanda om toegang te krijgen tot de bodemschatten.

Volgens de VN zijn 250.000 mensen in Oost-Congo op de vlucht geslagen sinds rebellen van Nkunda drie weken geleden een offensief lanceerden tegen het Congolese leger. „We zijn het eens geworden over het openen van humanitaire corridors om het vredesproces te ondersteunen”, zei Nkunda over de plaatsen in Oost-Congo waar buitenlandse hulpverleners de slachtoffers van de strijd kunnen bereiken.

Obasanjo zei dat zowel de rebellen als de regering moeite moeten doen om het vredesproces te laten slagen. „Nkunda wil dat de wapenstilstand standhoudt, maar het is als het dansen van de tango, je kunt het niet alleen doen.” Sommige analisten waren verbaasd over hoe Obasanjo lijkt te zijn ingepalmd door Nkunda, die voor de gelegenheid zijn militaire tenue had uitgedaan en een zilvergrijs pak met rode stropdas had aangetrokken. (AP, Reuters, BBC)