PSV verlangt naar een nieuw begin

PSV leed gisteren de vijfde competitienederlaag van het seizoen. Het wachten is op de winterstop. Dan moet Mark van Bommel de leider van een nieuw PSV worden.

Amsterdam, 17 nov. - Hoe groot de verdeeldheid binnen PSV is, was gisteren goed te zien na de gelijkmaker van Ibrahim Afellay. De doelpuntenmaker vierde aan de rand van het veld zijn eigen feestje, aanvaller Danko Lazovic maakte woeste gebaren in de richting van coach Huub Stevens en de Mexicaanse verdedigers Carlos Salcido en Francisco Rodriguez hielden zich afzijdig van de korte feestvreugde. Het wankele collectief van PSV ging gisteren met 4-1 ten onder tegen Ajax en beleefde met vier nederlagen op rij (Olympique Marseille, NEC, AZ en Ajax) de slechtste reeks sinds 1967.

Na eenderde van de competitie staat PSV er slecht voor. De ploeg, die in de Champions League drie van de vier duels verloor en al is uitgeschakeld in de nationale beker, staat zeven punten achter op koplopers Ajax en NAC. Clubleiding, technische staf en spelers snakken naar de winterstop. Tot die tijd speelt PSV nog twee wedstrijden in de Champions League en zes competitieduels. Als de club zich niet wil ontdoen van trainer Stevens, lijkt een ingrijpende sanering van de selectie de meest voor de hand liggende oplossing voor de problemen.

Stevens trad dit seizoen bij PSV in dienst met de intentie de selectie snel naar zijn hand te zetten. De oud-trainer van onder meer Schalke 04 en HSV slaagde er tot dusver geen moment in de spelers op één lijn te krijgen. Een week geleden probeerde Stevens met een laatste truc de verantwoordelijkheid bij zijn spelers te leggen. De PSV’ers moesten aan de hand van een vragenlijst aangeven waar in hun ogen de problemen lagen. De voetballers bleken vooral de vele wisselingen binnen het elftal als vervelend te ervaren. Stevens zette daarop een zo herkenbaar mogelijk elftal in elkaar.

Het echte probleem is echter het gebrek aan hiërarchie in de kleedkamer. Aanvoerder Timmy Simons kan geen einde maken aan de groepjesvorming binnen het elftal. Sommige spelers wisselen geen woord met elkaar. Een deel van de selectie moet niets van de aanpak van Stevens hebben. Naar buiten toe proberen de spelers de indruk te wekken dat de homogeniteit binnen de club groot is, de realiteit is anders. Ibrahim Afellay, Jason Culina, Edison Méndez en Carlos Salcido voetballen vooral met de intentie zich in de kijker te spelen bij andere clubs. Stevens weet dat en laat het bij gebrek aan adequate vervangers toe.

Na de winterstop hoopt Stevens een herstart te kunnen maken. Een aantal spelers zal onherroepelijk vertrekken. Mark van Bommel is de aangewezen persoon om de nieuwe leider van PSV te worden. De clubleiding stelt alles in het werk om de bij Bayern München uit de gratie geraakte international terug te halen naar Eindhoven. En ook voormalig PSV’er André Ooijer zou op het wensenlijstje staan. Voeg daarbij dat oud-voetballer Phillip Cocu de komende tijd als een soort klankbord nadrukkelijker bij het eerste elftal komt en het wordt duidelijk welke kant PSV op wil.

Stevens zal in de winterstop totale betrokkenheid eisen van de spelers die willen blijven. Tot die tijd kan hij alleen maar hopen dat de schade beperkt blijft. De wijze waarop PSV zich gisteren tegen Ajax presenteerde, was illustratief voor dit seizoen: achterin kwetsbaar en voorin machteloos. Waar eerder Koevermans na een doelpunt tegen Marseille zijn frustraties botvierde op een supporter, was het nu Lazovic die in woord en gebaar zijn gram probeerde te halen op Stevens. De spits moest na een assist op Afellay door zijn ploeggenoten Simons, Koevermans en Méndez tot kalmte worden gemaand. Lazovic stelde na afloop dat hij gefrustreerd was door zijn reserverol en pleitte nogmaals voor een spelsysteem met twee spitsen. Stevens wenste geen woorden vuil te maken aan het gedrag van de Serviër. Maar de kans dat Lazovic in de toekomstplannen van Stevens past, lijkt niet bijzonder groot.

    • Koen Greven