'Persbrief goed voor betaalde kranten'

Noodlijdende regionale en landelijke kwaliteitskranten kunnen profiteren van de maatregelen die minister Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, PvdA) afgelopen vrijdag bekend heeft gemaakt. Dat stelt het Stimuleringsfonds voor de Pers in een reactie op de ‘Persbrief’ van Plasterk.

Op het eerste gezicht profiteren vooral gratis kranten van de maatregelen. Immers, kranten als Spits en Metro mogen straks ook subsidie aanvragen bij het Stimuleringsfonds, als het aan Plasterk ligt. Woordvoerder L. Lichtenberg van het Stimuleringsfonds (voorheen: Bedrijfsfonds) voor de Pers denkt echter dat de brief juist noodlijdende betaalde kwaliteitskranten in de kaart speelt. Plasterk verruimt namelijk ook in andere opzichten de criteria voor een subsidie. Tot nu toe mogen noodlijdende titels die deel uitmaken van een concern (Wegener of PCM) geen subsidie aanvragen, omdat hun tekorten binnen het concern moeten worden opgevangen. Lichtenberg wijst erop dat Plasterk zich in zijn brief aan de Tweede Kamer positief uitlaat over het schrappen van deze beperking.

Daartegenover kan lang niet elke gratis krant voor subsidie in aanmerking komen, zegt Lichtenberg. Daarvoor moeten kranten een zelfstandige redactie hebben met een redactiestatuut. Ze moeten bovendien met een variatie van nieuws, achtergronden en commentaar ‘bijdragen aan de politieke meningsvorming’. ,,Daaraan voldoen waarschijnlijk niet alle gratis bladen’’, zegt Lichtenberg, al wil hij geen titels noemen.

Lichtenberg denkt dat de verruiming van de regels in eerste instantie ten goede komt aan noodlijdende regionale titels, die deel uitmaken van een groter concern.