Passie voor koken

Koken is leuk. Je schilt, je snijdt, je raspt, je roert en daarna zet je een pan dampende soep op tafel. Je maakt dus iets van niets en daarmee maak je ook nog eens anderen blij. Er is weinig te verzinnen dat meer voldoening geeft dan het bereiden van een maaltijd.

En het was precies dit gevoel, het bevredigende gevoel dat je iets leuks én zinvols doet, dat ik herkende bij Thijs en Gerry, bij Bas, Kevin, Sya en Jefferson, bij Henk en bij Bart. Vorige week, tijdens een zwerftocht kriskras door Amsterdam, had ik het voorrecht hen te leren kennen. De komende dagen stel ik ze aan je voor.

Maar laten we bij het begin beginnen. Mijn kennismaking met deze mensen is te danken aan Stichting De Omslag, een ideële project- en netwerkorganisatie in Amsterdam die zich bezighoudt met de maatschappelijke (arbeids)participatie van mensen voor wie deelname niet vanzelfsprekend is. Denk aan verstandelijk gehandicapten, (ex-)verslaafden, daklozen, psychiatrisch patiënten. De Omslag begeleidt meer dan honderd zelfstandige projecten op dit terrein. Een behoorlijk deel daarvan doet iets met eten.

En over die projecten heeft De Omslag een boek gemaakt. Een kookboek waarin 42 projecten worden geportretteerd die met horeca hebben te maken. Passie voor koken heet het. Niet alleen staan er fijne recepten in, de fotografie is adembenemend mooi. Poëtisch, ontroerend, je móét er gewoon naar blijven kijken.

Neem alleen al Alex op de cover. Hij kookt bij Keuken Wingerdweg, een activiteitencentrum waar mensen met psychiatrische of psychosociale problemen een warme maaltijd koken voor mensen uit dezelfde doelgroep. De ernst waarmee Alex zijn soep proeft. Die toewijding. Je ziet het ook bij Corry van Het Trefpunt. Opperste concentratie. Je ziet het bij Carla van de Culinaire Bakgroep, bij Gaia van Eten bij de Stek. Het zijn koks die toveren met een eenvoudig maar onmisbaar ingrediënt: passie. Over hen gaat het deze week.

Pasta a la Gaia voor 4 personen:

400 g pasta

1 bakje champignons, in plakjes

olijfolie

100 - 150 g gorgonzola (of andere blauwaderkaas), verbrokkeld

250 ml room

4 zalmmoten à 100 - 150 g

1 citroen

Zet een pan op met ruim water en wat zout en breng aan de kook. Kook hierin de pasta beetgaar. Bak ondertussen de champignons in een scheutje olie. Smelt de kaas samen met de room op laag vuur en voeg de gebakken champignons toe.

Bestrooi de zalmmoten met peper en zout en schroei ze in weinig olie 1 à 2 minuten aan elke kant. Laat ze een paar minuten verder garen in een op 160 graden voorverwarmde oven.

Verdeel de pasta over vier borden, leg er de in stukjes gesneden zalmmoot op, schep de saus eroverheen en garneer met een schijfje citroen.

Praat mee over dit recept en passie voor koken op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv bakt Janneke verse friet

    • Janneke Vreugdenhil