Oude avant-garde van de Beatles

Paul McCartney wil een nooit uitgebrachte opname van de Beatles alsnog op de markt brengen. Het nummer heet Carnival of light en werd op 5 januari 1967 opgenomen vlak voordat de groep de laatste hand zou leggen aan het bekende Penny Lane.

Het was bestemd voor een avantgardistisch festival dat een paar weken later in Londen werd gehouden, maar het is nooit op de plaat gezet. McCartney wilde wel, maar de andere Beatles vonden het „te avontuurlijk” en hun producer George Martin noemde het zelfs „belachelijk”.

Carnival of light is een geïmproviseerde klankenstroom met vervormde gitaren, een orgeltje en stevige drum-accenten. McCartney, die het initiatief voor dit experiment nam, zegt dat hij destijds werd beïnvloed door componisten als John Cage en Karlheinz Stockhausen.

Het nummer duurt 13 minuten en 48 seconden. Gezongen werd er niet; er zijn alleen kreten als „Barcelona!” (John Lennon) en „Are you alright?” (Paul McCartney) te horen. Aan het eind schreeuwt McCartney dat hij de opname nu wil terughoren.

„Ik hou ervan omdat je hier kunt horen hoe de Beatles de gebaande paden verlieten”, zegt McCartney in een radio-interview met de BBC dat donderdag wordt uitgezonden. Om het nummer uit te brengen, heeft hij de toestemming nodig van Ringo Starr en de erven van John Lennon en George Harrison. Toen hij één keer eerder bepleitte Carnival of light toch nog uit te brengen, stuitte dat op een veto van Harrison. „Blijkbaar was het toen nog te vroeg”, aldus McCartney.