Nick Leeson kwam helemaal niet opdagen bij Essent

Het eerste bedrijf dat hem een baan aanbood, zei Nick Leeson afgelopen donderdag op een congres op Universiteit Nyenrode, was Essent. Het Nederlandse energiebedrijf zou de veroordeelde effectenhandelaar in 1999 als risicomanager hebben willen aantrekken op de afdeling die in energiederivaten handelt. Hij was net vervroegd vrijgelaten uit zijn gevangenschap in Singapore.

Maar Leeson bedankte voor de eer, zei hij vorige week. „Het kwam voor mij te vroeg.” Bovendien zou hij de helft van zijn in het vooruitzicht gestelde salaris toch moeten afdragen aan de curatoren van Barings, de bank die hij in 1995 met zijn transacties de afgrond in had gedreven.

Klopt niet, zegt Rudolph Kroll, de toenmalige risk manager bij Essent Energy Trading. Zover is het nooit gekomen. „We hebben Leeson geen baan aangeboden. Wel hadden we contact met hem gezocht of hij iets voor ons bedrijf zou kunnen betekenen. Onze afdeling was net begonnen. Hij leek hij ons de geschikte persoon om de trucjes van het vak uit te leggen, en de valkuilen.” Via makelaar Harry Mens, die Leeson voor een lezing naar Nederland haalde, had Kroll het telefoonnummer van Leeson bemachtigd.

Volgens Kroll, die tegenwoordig bij energiebedrijf Delta werkt, vond Leeson het een interessante gedachte om eens te praten. „Hij zei graag in het risicomanagement aan de slag te willen.” De twee maakten een kennismakingsafspraak op Schiphol.

Maar Leeson kwam helemaal niet opdagen, en liet niets van zich horen. Kroll: „Pas na een paar weken belde hij op om zich te verontschuldigen. Hij zei dat hij ziek was.” Het werd niks meer. Kroll, die dat een slap excuus vond, deed geen moeite een nieuwe afspraak te maken.

    • Philip de Witt Wijnen