Na Rotterdam wordt Turijn de Europese Jongerenhoofdstad

ROTTERDAM. De Italiaanse stad Turijn zal in 2010 de organisatie van Rotterdam overnemen als Europese Jongerenhoofdstad. Dat heeft de Rotterdamse wethouder Rik Grashoff (Cultuur) zaterdag laten weten. Rotterdam riep zichzelf twee jaar geleden als eerste uit tot Europese Jongerenhoofdstad. Het idee werd gelanceerd door Orhan Kaya, voormalig cultuurwethouder in Rotterdam. Vorig najaar kreeg de stad formeel goedkeuring vanuit Brussel, na een lobby van onder anderen burgemeester Ivo Opstelten. In 2009 zullen in de Rotterdam allerlei activiteiten worden gehouden voor jongeren van 12 tot 28 jaar. Het programma (`voor, door en met jongeren`) telt 312 evenementen. De voornaamste doelstelling is participatie. De organisatie rekent erop dat minimaal 103.000 jongeren één of meerdere activiteiten bezoeken. Zij bepalen bovendien wat er in het jongerenjaar gaat gebeuren. Jongeren die een idee hebben, kunnen een subsidie van maximaal 2.500 euro aanvragen om hun plannen uit te voeren.