Laat de winterstop maar snel komen

PSV verliest met 4-1 van Ajax en is aan de slechtste reeks sinds 1967 bezig.

Mark van Bommel moet na de winterstop de leider van een vernieuwd PSV worden.

Duel tussen PSV’er Carlos Salcido en Ajax-speler Luis Suarez. Foto Bas Czerwinski 16-11-2008, Amsterdam. Ajax - PSV. Duel tussen Luis Suarez en Carlos Salcido. Foto Bas Czerwinski
Duel tussen PSV’er Carlos Salcido en Ajax-speler Luis Suarez. Foto Bas Czerwinski 16-11-2008, Amsterdam. Ajax - PSV. Duel tussen Luis Suarez en Carlos Salcido. Foto Bas Czerwinski Czerwinski, Bas

Na de gelijkmaker van Ibrahim Afellay was goed te zien dat de verdeeldheid binnen PSV groot is. De doelpuntenmaker vierde aan de rand van het veld zijn eigen feestje, aanvaller Danko Lazovic maakte woeste gebaren in de richting van coach Huub Stevens en de Mexicaanse verdedigers Carlos Salcido en Francisco Rodriguez hielden zich afzijdig van de korte feestvreugde. Het wankele collectief van PSV ging gisteren met 4-1 ten onder tegen Ajax en beleefde met vier nederlagen op rij de slechtste reeks sinds 1967.

Na eenderde van de competitie staat PSV er slecht voor. De ploeg verloor drie keer in de Champions League, werd uitgeschakeld in de beker en staat zeven punten achter op Ajax en NAC. De clubleiding, de technische staf en de spelers snakken zichtbaar naar de winterstop. Tot die tijd speelt PSV nog zes duels. Als de club zich niet wil ontdoen van trainer Stevens dan lijkt een ingrijpende sanering van de selectie de meest voor de hand liggende oplossing.

Stevens trad dit seizoen bij PSV in dienst met de intentie om de selectie zo snel mogelijk naar zijn hand te zetten. De oud-trainer van onder meer Schalke 04 en HSV slaagde er tot dusver geen moment in de spelers op één lijn te krijgen. Een week geleden probeerde Stevens met een laatste truc de verantwoordelijkheid bij zijn spelers te leggen. De PSV’ers moesten aan de hand van een vragenlijst aangeven waar in hun ogen de problemen lagen. Met name de vele wisselingen binnen het elftal bleken de voetballers als vervelend te ervaren. Stevens zette daarop een zo herkenbaar mogelijk elftal in elkaar.

Het echte probleem is echter het gebrek aan hiërarchie in de kleedkamer. Aanvoerder Timmy Simons kan geen einde maken aan de groepjesvorming binnen het elftal. Sommige spelers wisselen nooit een woord met elkaar. Naar buiten toe proberen de spelers de indruk te wekken dat de homogeniteit groot is, maar de realiteit is anders. Profs als Ibrahim Afellay, Jason Culina, Edison Méndez en Carlos Salcido voetballen vooral met de intentie zich in de kijker te spelen van andere clubs. Stevens weet dat en laat het bij gebrek aan adequate vervangers voorlopig maar toe.

Na de winterstop hoopt Stevens een herstart te kunnen maken. Een aantal spelers zal onherroepelijk vertrekken. Mark van Bommel is de aangewezen persoon om de nieuwe leider van PSV te worden. De clubleiding stelt alles in het werk om de bij Bayern München uit de gratie geraakte international terug naar Eindhoven te halen. En ook voormalig PSV’er André Ooijer zou op het wensenlijstje staan. Voeg daarbij dat oud-voetballer Phillip Cocu de komende tijd als een soort klankbord bij het eerste elftal komt en het wordt duidelijk welke kant PSV op wil.

Stevens zal in de winterstop totale betrokkenheid eisen van de spelers die willen blijven. Tot die tijd kan hij alleen maar hopen dat de schade beperkt blijft. De wijze waarop PSV zich gisteren tegen Ajax presenteerde, was illustratief voor dit seizoen: achterin kwetsbaar en voorin machteloos. Waar eerder Koevermans na een doelpunt tegen Marseille zijn frustraties botvierde op een supporter, was het nu Lazovic die in woord en gebaar zijn gram probeerde te halen op Stevens. De spits moest na een assist op Afellay door zijn ploeggenoten Koevermans en Méndez tot kalmte worden gemaand. Stevens maakte weinig woorden vuil aan het incident. Maar de kans dat Lazovic in de toekomstplannen van Stevens past, lijkt niet bijzonder groot.

    • Koen Greven