Karzai zal veiligheid Talibaan garanderen bij onderhandelingen

KABUL. Afghanistan zal de veiligheid van Talibaanleider Mullah Omar garanderen als hij akkoord gaat met vredesbesprekingen. Dat heeft de Afghaanse president Karzai gisteren gezegd. ”Als ik zeg dat ik Mullah Omar zal beschermen en de internationale gemeenschap is het daar niet mee eens, heeft zij twee mogelijkheden: mij afzetten of vertrekken”, zei Karzai. De Afghaanse overheid wil met iedereen praten die de grondwet onderschrijft, maar volgens Karzai is er voorlopig nog geen sprake is van onderhandelingen met de Talibaan. De situatie in Afghanistan is de laatste tijd flink verslechterd. De Talibaan drijven de buitenlandse troepen in het defensief. Er gaan stemmen op om het conflict door middel van onderhandelingen op te lossen. Ook de toekomstige Amerikaanse president Barack Obama zegt dat hij openstaat voor gesprekken met gematigde Talibaanleiders.