Karzai doet Talibaan aanbod

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft beloofd voor de veiligheid van Talibaanleider Mullah Omar te zullen zorgen als die wil onderhandelen over vrede. Als de westerse bondgenoten dat niet bevalt, kunnen zij „vertrekken of mij afzetten”, zei Karzai gisteren in Kabul. „Beide [opties] zijn goed.”

„Als ik van hem hoor dat hij bereid is naar Afghanistan te komen of over vrede te onderhandelen, zal ik, als president van Afghanistan, er alles aan doen om hem bescherming te geven”, zei Karzai.

Mullah Omar vluchtte na de val van het Talibaanregime in 2001 naar Pakistan, waar hij naar verluidt verblijft in de stad Quetta. Hij is al jaren niet meer in het openbaar gezien. De Verenigde Staten hebben tien miljoen dollar uitgeloofd voor zijn arrestatie, maar lijken niet actief jacht op hem te maken. Zij voeren wel raketaanvallen uit op vermeende schuilplaatsen van Al-Qaeda in de Pakistaanse tribale gebieden.

Karzai zegt al jaren open te staan voor onderhandelingen met Talibaan die de Afghaanse grondwet erkennen. De Talibaan hebben altijd gezegd pas te willen praten als de buitenlandse troepen het land hebben verlaten. Vandaag wezen de Talibaan Karzai’s aanbod dan ook af. „We zijn veilig in Afghanistan en hebben geen behoefte aan Hamid Karzai’s aanbod van veiligheid”, zei tweede man Mullah Brother via de satelliettelefoon vanaf een onbekende locatie. „We zullen de jihad tegen de buitenlandse troepen en hun Afghaanse slaven voortzetten.”

Karzai heeft waarschijnlijk niet gedacht dat Mullah Omar zijn aanbod zou accepteren, maar gehoopt dat zijn boodschap zou overkomen bij gematigder Talibaan. Eind september is er een eerste gesprek geweest tussen regeringsvertegenwoordigers en oud-Talibaanleden in Saoedi-Arabië. Vorige maand nog verklaarde het Pentagon dat Mullah Omar niet betrokken mag worden bij onderhandelingen. De toekomstige Amerikaanse president Obama heeft gezegd open te staan voor het idee van gesprekken met gematigde Talibaan. (AP, Reuters)