Irak, VS: akkoord vertrek troepen

Het Iraakse kabinet heeft gisteren met overgrote meerderheid ingestemd met een akkoord over de voorwaarden voor de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Irak voor eind 2011. Het vertrek van de troepen zou het einde markeren van de grootschalige Amerikaanse aanwezigheid in Irak die begon met de door de Verenigde Staten geleide invasie in maart 2003.

Het akkoord tussen Washington en Bagdad moet nog worden goedgekeurd door het Iraakse parlement. Waarnemers houden er rekening mee dat met name sunnitische volksvertegenwoordigers bezwaar zullen maken tegen de huidige tekst. De parlementariërs stemmen mogelijk 24 november al, een dag voordat zij drie weken met reces gaan.

Het akkoord bepaalt dat de coalitietroepen zich volgend jaar zomer moeten hebben teruggetrokken uit Iraakse steden en dorpen. Zij mogen dan alleen aanwezig zijn op militaire bases. De buitenlandse troepen moeten volledig zijn teruggetrokken per 31 december 2011.

Het akkoord was nodig omdat per 31 december van dit jaar het mandaat van de Verenigde Naties verloopt waaronder de huidige militaire aanwezigheid in Irak is geregeld. Er zijn nu 150.000 Amerikaanse militairen in Irak.

Na maandenlang diplomatiek overleg is afgesproken dat Amerikaanse militairen juridische immuniteit behouden, zoals Washington verlangt. Maar de immuniteit geldt niet wanneer militairen zware misdrijven hebben begaan buiten hun bases.

De aankomende Amerikaanse president, Barack Obama, heeft eerder gezegd dat hij ook na 2011 een kleine troepenmacht in Irak wil houden. Volgens Amerikaanse diplomaten kan een volgende Iraakse regering daar toestemming voor geven, ondanks het huidige akkoord. (Reuters, AP)