Internet Weblog van de dag

CWI eerste Europese internetter nieuwegein infostradasport foto rien zilvold
CWI eerste Europese internetter nieuwegein infostradasport foto rien zilvold Zilvold, Rien

Twintig jaar internet in Nederland. Marie-Jose Klaver meldt in haar weblog dat het vandaag precies twintig jaar geleden is dat Nederland als eerste land in Europa werd aangesloten op het internet. Op 17 november 1988, om half drie ’s middags, ontving systeembeheerder Piet Beertema van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam het nu historische e-mailtje waarin stond dat het CWI als eerste instelling buiten Amerika officieel toegang kreeg tot NSFnet, een academisch computernetwerk dat later uitgroeide tot het wereldwijde internet. Op YouTube vertelt Beertema over deze gebeurtenis.

Andere academische en onderzoeksinstellingen in Nederland en de rest van Europa werden niet lang na het CWI aangesloten. In Nederland speelde ook SURFnet hierbij een belangrijke rol. Commerciële bedrijven volgden pas veel later en particulieren moesten tot 1993 wachten. Het CWI werd het belangrijkste internetknooppunt tussen Europa en de VS.[...]

Internetaanbieder Xs4all, de eerste provider voor particulieren in Nederland, viert dit jaar vijftien jaar toegang tot internet. Om dat te vieren vindt op 28 november in de Westergasfabriek in Amsterdam het evenement het ‘internet & maatschappij event’ Technology Fear it? Fix it? (FIFI 2008) plaats.

Lees meer over twintig jaar internet op nrc.nl/klaver