Hongarije, Slowakije leggen ruzie niet bij

KOMARNO. De premiers van Slowakije en Hongarije hebben zaterdag geen een eind kunnen maken aan de nationalistische spanningen tussen beide landen. De Slowaakse premier Fico en zijn Hongaarse collega Gyurcsány ontmoetten elkaar in de grensstad Komarno na geweld tussen de Slowaakse politie en Hongaren. Vorige week arresteerde de Slowaakse politie twintig Hongaarse neonazi`s die door Slowaakse dorpen marcheerden. Slowakije was tot 1918 onderdeel van Oostenrijk- Hongarije en heeft nog steeds een grote Hongaarse ministerheid. De spanningen tussen de buurlanden zijn toegenomen sinds Fico in 2006 een regering vormde met de ultrarechtse Slowaakse Nationale Partij. Partijleider Ján Slota heeft provocerende opmerkingen gemaakt over Hongarije en de ruim 500.000 etnische Hongaren in Slowakije. Volgens Fico heeft Hongarije deze spanningen uitgelok.