Hevige strijd in het oosten van Congo

Het Congolese leger en rebellen van de Congolese Tutsi-krijgsheer Laurent Nkunda hebben gisteravond en vannacht zware gevechten geleverd, ondanks Nkunda’s belofte zich aan een staakt-het-vuren te houden. Dat hebben de Verenigde Naties vanochtend verklaard.

Er waren vanochtend nog geen berichten over mogelijke slachtofferaantallen van gevechten afgelopen nacht in Riwindi, een dorp 125 kilometer ten noorden van Goma, de hoofdstad van de Oost-Congolese provincie Noord-Kivu. Een woordvoerder van Nkunda verklaarde vanochtend dat de rebellen Riwindi hebben ingenomen. Ook in Ndeko, een dorp 55 kilometer ten noorden van Goma, werd gisteren zwaar gevochten, zo maakte de VN bekend.

Laurent Nkunda verklaarde gistermiddag nog dat hij bereid is een staakt-het-vuren te respecteren. In Oost-Congo wordt zwaar gevochten sinds de rebellen van Nkunda, die zegt de Tutsi’s in Oost-Congo te beschermen, vorige maand grote delen van Noord-Kivu veroverden op het Congolese regeringsleger. Congo beschuldigt Nkunda ervan dat hij een pion is van buurland Rwanda, iets wat Rwanda weer ontkent.

Nkunda deed zijn belofte over een staakt-het-vuren gisteren na een ontmoeting met de Nigeriaanse ex-president Olusegun Obasanjo, de speciale VN-gezant voor het conflict in Oost-Congo. Nkunda en Obasanjo troffen elkaar in Jomba, een dorp in door Nkunda bezet gebied in Noord-Kivu.

Nkunda zei ook dat hij instemt met een onafhankelijke commissie die moet toezien op het staakt-het-vuren, op voorwaarde dat de VN niet meedoen aan zo’n commissie. Volgens Nkunda is de VN-vredesmissie in Congo, MONUC, op de hand van de Congolese regering. MONUC, dat het geweld de afgelopen weken niet kon stoppen, heeft in het verleden samengewerkt met het Congolese leger.

Ten slotte zei Nkunda een humanitaire corridor te openen voor hulpverlening aan ontheemden in Oost-Congo. Volgens de VN zijn een kwart miljoen Congolezen op de vlucht geslagen.

Obasanjo zei dat zijn gesprek met Nkunda „extreem goed” was verlopen. Obasanjo zal de voorwaarden van Nkunda overbrengen aan de Congolese regering. Die weigert tot dusverre om rechtstreeks te overleggen met Nkunda. Kinshasa zegt wel bereid te zijn om Nkunda te betrekken in een overleg met meerdere rebellenbewegingen.

Nkunda en Obasanjo deden na afloop van hun ontmoeting een dansje. Ondertussen werd elders in Oost-Congo verder gevochten. (Reuters, AP), AFP)