Foto's van het front

Zoriah en zijn gehavende camera.

Iedereen wil een foto maken waardoor de oorlog ophoudt, zegt fotojournalist Zoriah in een filmpje op YouTube van het programma Harm’s Way. Jammer genoeg is het nog nooit gelukt, voegt de fotograaf eraan toe. Vaak op eigen initiatief reizen fotografen af naar conflictgebieden om verslag te doen aan de frontlinie. „Het lijkt net jongleren”, vertelt Zoriah in Israël. „De Palestijnen gooien met stenen, de Israëli spuiten traangas.” En Zoriah staat ertussen.

In Harm’s Way worden twee oorlogsfotografen gevolgd: Zoriah en Alissa. De vijfdelige reportage over het tweetal is nogal snel gesneden met bombastische soundtrack.

„Je weet dat steeds meer fotografen worden gekidnapt?” zegt een fotoredacteur in Jeruzalem tegen oorlogsfotografe Alissa. Dramatisch zoomt de camera in op haar gezicht. Desondanks een boeiende blik achter de schermen van de freelance opererende fotografen in de Gazastrook.

Bekijk de serie via youtube.com/warphotography