Extremisten in Somalië winnen snel terrein

Islamitische opstandelingen hebben, na een sterke opmars in de afgelopen maanden, nu het grootste gedeelte van Somalië in handen. De opstandelingen dreigen de enige twee steden in te nemen waar de Somalische regering nog aanwezig is, de hoofdstad Mogadishu en de parlementszetel Baidoa.

Dat heeft de Somalische president Abdullahi Yusuf zaterdag gezegd in Nairobi, de hoofdstad van buurland Kenia. Yusuf overlegde met Somalische parlementsleden die onlangs in Nairobi een bijeenkomst van Afrikaanse landen over de al jaren durende crisis in Somalië bijwoonden.

Islamitische extremisten, verenigd in de Unie van Islamitische Rechtbanken, veroverden in 2006 Mogadishu en grote delen van zuidelijk Somalië. De fundamentalistische Unie werd eind 2006 verslagen door troepen uit Ethiopië met instemming van de Verenigde Staten, dat de extremisten beschuldigde van banden met Al-Qaeda. De in 2004 opgerichte interim-regering onder leiding van president Yusuf moest de leiding over het land overnemen. Het staatsgezag leunt echter alleen op militairen uit Ethiopië en op goeddeels ineffectieve vredestroepen van de Afrikaanse Unie.

Inmiddels zijn de extremisten opnieuw aan de winnende hand. De afgelopen maanden hebben zij een reeks steden en dorpen veroverd. Afgelopen weekend is Elasha ingenomen, een stadje slechts 15 kilometer ten zuiden van Mogadishu. In sommige steden wordt nu recht gesproken volgens de shari’a, islamitische rechtspraak. Afgelopen weekend werden in Balad, 30 kilometer ten noorden van Mogadishu, 32 personen veroordeeld tot zweepslagen wegens een traditionele dans. Vorige maand werd in Kismayo, de derde stad van Somalië, een 13-jarig meisje gestenigd nadat ze verkracht was.

„Het grootste gedeelte van het land is in handen van fundamentalisten en wij [de regering, red.] zitten alleen in Mogadishu en Baidoa, waar het dagelijks oorlog is”, zei Yusuf zaterdag. „Als de regering valt, is het ieder voor zich.”

Somalië verkeert in een crisis sinds in 1991 een einde kwam aan de militaire dictatuur. Eerder dit jaar sloot de interim-regering een vredesverdrag met de islamitische oppositie, maar de meest radicale opstandelingen weigeren dit te aanvaarden. (Reuters, AP)