'Elk land houdt ruimte'

Voor Europa was de G20 een succes, zegt Europese Commissie-voorzitter José Manuel Barroso. Europese eisen zijn ingewilligd. „Elk land houdt ruimte om te manoeuvreren.”

José Manuel Barroso (Foto Reuters) European Commission President Jose Manuel Barroso holds a news conference on the financial crisis and the economy at the EU Commission headquarters in Brussels, October 29, 2008. The EU Commission will propose a package of measures to boost jobs next month, European Union's executive said on Wednesday. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM) REUTERS

Europa heeft heel wat bereikt dit weekend, zegt José Manuel Barroso aan tafel met tien Europese journalisten in een EU-kantoor in Washington. De voorzitter van de Europese Commissie somt op. De conferentie kwam er op aandringen van Europa. Opkomende economieën krijgen straks meer macht in het IMF – dat was ook een Europese wens. En de wereld spreekt zich uit voor vrijhandel. Dat doet Europa al een hele tijd.

Is dat niet al te triomfantelijk? De anderen zullen vast ook wel iets bijgedragen hebben?

„Dank u wel dat u dat zegt. Van dat gevoel houd ik namelijk niet en arrogantie ligt op de loer. Maar goed, als we één keer trots zijn is dat ook zo erg niet want als Europeanen zijn we altijd zo sceptisch. En het is nou eenmaal zo dat wat wij al langer denken, nu door velen wordt onderschreven. Dankzij onze ervaring met dit soort thema’s was het”, hij gaat dan van het Engels over op het Frans, „geen kwestie van imposer maar van proposer.” Niet opleggen, wel voorstellen.

De eurozone is sinds vrijdag officieel en voor het eerst in recessie. Wat heeft u afgesproken dat Europeanen op korte termijn geruststelt?

„Ik zou willen zeggen: kijk, we hebben een probleem. Een echt probleem. We doen alles om weer groei te bereiken en bereiden daarom herstelprogramma’s voor. Sommige zijn al aangekondigd. Maar dat kun je niet voor iedereen, voor 27 landen, opzetten in twee weken. Dit zijn buitengewone omstandigheden en de meest directe dreiging is niet de inflatie, maar eerder recessie of zelfs deflatie. Ik steun het idee dat elk land, binnen Europese afspraken, ruimte heeft om te manoeuvreren en eigen maatregelen kan aankondigen.”

Welke bijdragen leverden de opkomende economieën op de top?

„Brazilië liet echt leiderschap zien en is nu ook voorzitter van de G20. China en India deden dat ook wel, maar meer in hun formele, prudente stijl. Interessant hoe dat werkt wel, al die culturen bij elkaar. De Chinezen hebben voor 500 miljard euro aan stimuleringsplannen aangekondigd. Ik wil niet aanmatigend zijn, maar ik zeg al lang tegen ze: het is goed voor jullie om de binnenlandse vraag te laten toenemen, niet alleen maar te exporteren.”

Dat stimuleringsplan was al aangekondigd voordat de top begon. Wat kunt u concreet zeggen dat er afgesproken is? U zegt alleen: we zullen alles doen wat we kunnen.

„En dat vind u níét genoeg?”

Had u dat twee weken geleden niet ook al kunnen zeggen?

„Ja, maar een jaar geleden niet. Wij leven in zeer ongewone tijden. Het is geen business as usual. En ook al is het duidelijk een uitonderhandelde verklaring, die buitengewoonheid komt erin terug.”