'Die zeilsters kun je gewoon opleiden'

De Yngling-zeilboten raken de olympische status kwijt. Precies in die klasse had Nederland in China succes.

Zeilcoach Maurice Paardenkooper bereidde zich met negen meiden lange tijd voor op ‘Qingdao’, waar Mandy Mulder, Merel Witteveen en Annemieke Bes olympisch zilver haalden. Maar tijdens ‘Londen 2012’ zullen ze moeten gaan matchracen, boot tegen boot. „Dat de Yngling verdwijnt vind ik niet zo erg, al hebben we natuurlijk wel al die spullen liggen, en de kennis”, zegt Paardenkooper vanuit Kaapstad, waar hij de zeilers van Delta Lloyd bijstond in de Volvo Ocean Race.

Zag je dit aankomen?

„Ja, tijdens de Spelen hadden we al twee van onze Ynglingmeiden naar Italië gestuurd om ervaring op te doen met matchracen.”

Kun je minder dan vier jaar voor de Spelen weer vanaf nul beginnen?

„Ja, dat is helemaal geen probleem. Die zeilsters kun je gewoon opleiden. In de hele wereld zullen Ynglingzeilsters nu overstappen. Matchracen staat op een heel laag niveau bij de vrouwen. Als de olympische zeilsters professioneel gaan matchracen, krijg je snel een nieuwe ranking.”

Is de nieuwe boot al beschikbaar?

„Nee, die wordt nog aangepast, terwijl je er het liefst morgen mee begint. Er komt nu een enorme vraag naar, dus het zal even duren. Ik denk niet dat ze komend jaar bij de grote regatta’s al beschikbaar zijn. We gaan dus met allerlei andere boten varen. Behoorlijk onhandig. En amateuristisch.”

Had dit niet een olympiade eerder moeten worden aangekondigd?

„Ja, zeker. Ze hadden het beter pas in 2016 kunnen wijzigen, dan kan iedereen zich voorbereiden. Maar goed, je kunt er wel tegen aanschoppen, maar daar heb je niks aan. Wil je gaan matchracen, dan moet je je aanpassen aan de regels die worden opgesteld.”

    • Rob Schoof