Congres verdeelt Franse PS nog verder

Op het congres dat de rust binnen de partij had moeten herstellen, zijn de Franse socialisten dit weekeinde in Reims verder verdeeld geraakt. Ze werden het niet eens over koers en leiderschap.

Drie kandidaten zijn nu in de race om de Parti Socialiste te gaan leiden: ex-presidentskandidate Ségolène Royal, burgemeester Martine Aubry van Lille en Europarlementariër Benoît Hamon.

Eind deze week kiezen de partijleden een van hen tot opvolger van eerste secretaris François Hollande.

Maar na dit weekeinde is al zeker dat de gekozen leider de PS zal moeten besturen zonder meerderheid in het ‘parlement’ van de partij, de Conseil National. Het congres had moeten leiden tot een compromis tussen de vier kampen die vorige week in een eerdere stemming onder de leden elk ongeveer een kwart van de partij bleken te vertegenwoordigen.

Het is voor het eerst sinds de jaren zeventig dat de PS er niet in slaagt een interne meerderheid te vinden.

De sfeer bij de grootste Franse oppositiepartij was dit weekeinde gespannen. Sprekers werden veelvuldig uitgejoeld door aanhangers van rivalen. Vooral Royal, die voor het eerst een partijcongres toesprak, moest het ontgelden.

Het belangrijkste onderwerp van verdeeldheid was de strategie om in 2012 de presidentsverkiezingen te winnen. Royal pleitte voor een nieuw „Front Populaire” naar analogie van de brede linkse coalitie die Frankrijk in 1936 kort regeerde.

Volgens Royal moet dit front tegen president Sarkozy ook openstaan voor de centrumpartij van ex-presidentskandidaat François Bayrou. Royal belooft een referendum onder de partijleden over deze alliantie.

Haar rivalen zijn fel tegen zowel een alliantie met het centrum als een dergelijk partijreferendum. Ze verwijten Royal de PS te willen omvormen tot een ‘supporterspartij’ in dienst van haar presidentiële ambities, ten koste van het partijkader met zijn gehechtheid aan de linkse traditie.

Martine Aubry wierp zich op als de kandidaat van dit linkse kader. Zij wil verkiezingen winnen door de PS weer een „duidelijke identiteit te geven”.Grote verliezer in Reims was burgemeester Delanoë van Parijs, vooraf favoriet. Hij haakte gisteren „teleurgesteld en verdrietig” af als kandidaat-partijleider en weigerde zich achter een rivaal te scharen.