Castro tempert de hoop over Obama

Zonder hem één keer bij naam te noemen heeft de Cubaanse leider Fidel Castro zijn bevolking gewaarschuwd voor te veel enthousiasme over de aankomende Amerikaanse president Barack Obama.

In de jongste aflevering van zijn column ‘Beschouwingen van kameraad Fidel’ in partijkrant Granma schreef Castro zaterdag „dat velen dromen dat met de simpele wisseling van het leiderschap van het imperium, het ook toleranter en minder oorlogszuchtig zal worden. De minachting voor de huidige president leidt tot illusies over de mogelijke verandering van het systeem.”

Castro waarschuwt zijn lezers voor zulk optimisme: „De meest intieme gedachten van de burger die nu aan het roer komt te staan, kennen we nog niet. Het zou zeer naïef zijn om te geloven dat de goede bedoelingen van één intelligent persoon zouden kunnen veranderen wat eeuwen van belangen en egoïsme hebben gecreëerd. De menselijke geschiedenis wijst anders uit.”

Tijdens de campagne zei Obama dat hij het gesprek met het leiderschap van Cuba aan zou willen gaan en dat hij de beperkingen op het reizen en zenden van geld naar Cuba wilde versoepelen. Verschillende Latijns-Amerikaanse leiders riepen Obama na zijn zege op ook het embargo tegen het socialistische eiland te schrappen.

Castro uit in zijn column kritiek op deze oproepen, omdat „enkele van deze regeringen niet nalieten hier aan te toe te voegen dat het een transitie op Cuba zou kunnen faciliteren. Een transitie waarheen? Naar het kapitalisme?”, vraagt Castro spottend, om vervolgens kritiek te uiten op de G20-top, dit weekeinde in Washington. Zijn kritiek lijkt gericht tegen de Braziliaanse president Lula die vorige week in de Italiaanse krant La Repubblica zei dat „het opheffen van een zinloze blokkade, de eerste stap is in het aanmoedigen van het begin van een transitie op eiland”.