Bos: wegsturen van minister zou normaal moeten zijn

Groningen. De Nederlandse politiek moet niet zo schrikachtig omgaan met het wegsturen van een minister. Dat zei PvdA-leider Wouter Bos zaterdag op een partijbijeenkomst in Groningen. Het zou normaal moeten zijn, zei Bos, dat als je ziet dat het niet erg goed gaat, je een minister kan vervangen. ”Ik ben er voor dan daadkracht te tonen, zolang je maar beseft dat je zorgvuldig moet zijn.” Afgelopen donderdag werd minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken, Integratie) gedwongen af te treden als gevolg van een reeks botsingen met de partijtop, onder meer over de probleemwijken en integratie. Bos zei zaterdag ook dat hij ”misselijk” wordt van ”opportunisten” als Wilders en Verdonk die verklaard hebben blij te zijn met het opstappen van de minister. Eberhard van der Laan (53), advocaat en voormalig fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam, wordt de opvolger van Vogelaar. Ook de opvolger van staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aboutaleb is bekend. Dat wordt Jetta Klijnsma, nu nog wethouder en locoburgemeester in Den Haag.