Antwerpse zanger Wannes Van de Velde (71) dood

De Antwerpse zanger Wannes Van de Velde is overleden. Hij was een chansonier in de Franse traditie, maar met een hart voor Antwerpen en de volkse taal. Van de Velde is 71 jaar geworden. Hij leed sinds 2000 aan leukemie, een ziekte die hem vorige week maandag fataal werd. Na een kunststudie leerde hij flamencogitaar spelen. Hij begon in de jaren zestig liedjes te schrijven en te zingen. In 1966 verscheen zijn debuut Wannes Van de Velde waarin hij zong in het Antwerpse dialect en waarmee hij een grondlegger werd van de Vlaamse folk. Hij was een protestzanger, constateert de Vlaamse krant De Tijd, maar wilde zo niet genoemd worden omdat zijn inspiratie niet uit woede maar mededogen kwam. ”Ge kunt met een liedje de wereld niet veranderen, maar als ge onderweg enkele mensen kunt ontroeren, is dat mooi meegenomen”, aldus Van de Velde. In 2006 verscheen zijn laatste album In De Maat Van De Seizoenen. Volgens De Tijd verliest Vlaanderen met Van de Velde een van zijn grote culturele iconen.