Allochtoon leidt Duitse Groenen

Een „Anatolische Schwaab” noemt hij zichzelf. Hij is geboren in Bad Urach aan de voet van de Schwäbische Alb, in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Cem Özdemir is de eerste allochtone voorzitter van een politieke partij in Duitsland. Zaterdag werd hij door de Groenen op hun partijcongres in Erfurt gekozen.

Cem Özdemir (42) is zoon van Turkse immigranten. Zijn vader kwam als gastarbeider naar de Bondsrepubliek. Hij zei dat zijn partij in Duitsland weer eens moet regeren, „omdat wij het beter kunnen”. En hij wenste een maatschappij waarin iedereen meedoet, „of hun voorvaderen nu uit Kazachstan komen, Anatolië of dat ze nog [als Germanen] in het Teutoburger Wald tegen de Romeinen hebben gevochten”, aldus Özdemir.

Als co-voorzitter herkozen de Groenen Bondsdaglid Claudia Roth (53). Özdemir en zij moeten de Groenen volgend najaar succesvol door de Bondsdagverkiezingen loodsen. De partij voert nu oppositie, maar zat van 1998 tot 2005 samen met de veel grotere sociaal-democratische SPD in de regering.

Cem Özdemir, goed in het pak en met zijn slanke verschijning en karakteristieke bakkebaarden onmiskenbaar een publiekslieveling, was ooit het eerste Bondsdaglid van Turkse afkomst. Hij is getrouwd met een Duits-Argentijnse journaliste en woont in Kreuzberg, een multiculturele wijk in Berlijn.

Op het partijcongres in Erfurt luidde dit weekeinde de kreet: „Yes, we Cem!”, een variatie op de verkiezingsleuze van Barack Obama.