Alleen de naam is fout van Hyves-'vrienden'

Hyves en Facebook hebben gezorgd voor inflatie van de vriendschap, werd vorige week betoogd.

Maar álles op internet is toch virtueel?

(Illustratie Milo) Milo

Hyves.nl is een van de succesvolste websites van Nederland, maar het straalt nog altijd de ondoordachtheid uit waar de makers mee zijn begonnen. Elke interaction designer ergert zich aan de idiote navigatie en elke databasebeheerder zou wakker liggen van de onderliggende architectuur. En dat is dan alleen het technische perspectief. Bij Hyves heb ik altijd het idee dat er een paar vlotte jongens op een vrijdagmiddagborrel een paar aantekeningen op een viltje krabbelden, en dat de site het niveau van dat viltje nooit echt is ontstegen. Er is, bij de oprichting, heel erg slecht over nagedacht. En niet alleen over het technische gedeelte. Daarom zitten we nu opgescheept met de veel te gemakzuchtige term ‘vrienden’ voor onze, nou ja, vrienden op Hyves.

„Hoe zullen we dat noemen? Buddies?”

„Nah, te msn. Gewoon ‘vrienden’ of zo?”

„Whatever.”

Arjen van Veelen schrijft in zijn stuk over vriendschapsinflatie (nrc.next, 13 november) dat het op vriendensites om kwantiteit gaat, en niet om kwaliteit. Daar heeft hij gelijk in. Maar Van Veelen maakt daarna de fout te denken dat Hyvers vinden dat Hyvesvrienden ook echte vrienden zijn. Natuurlijk zijn er mensen die er zo over denken of er althans zo over praten. „Ik heb wel honderdtwintig vrienden hoor!” Maar die mensen weten best wel dat je niks hebt aan een Hyvesvriend met wie je een keer een zakje M&M’s hebt gedeeld, als je zwelgt in liefdesverdriet of een bank moet verhuizen. Echt: normale mensen kennen dat onderscheid. We zijn in dit geval gewoon slachtoffer van een ongelukkig gekozen term voor een contact op een netwerksite. Elke gebruiker weet: Jantje, Pietje en Klaasje zijn mijn echte vrienden, de rest is hoogstens een vage kennis. Gezellige Hyvesruis.

Natuurlijk zijn er genoeg mensen die zo veel mogelijk vrienden willen verzamelen, omdat veel Hyvesvrienden hebben stoer is. Maar: veel Hyvesvrienden hebben zou ook weleens handig kunnen zijn. Stel je voor dat je student bent en je wordt je kamer uitgezet. Een berichtje naar je ‘vrienden’, en wie weet heb je binnen een week weer onderdak. Je kunt het altijd proberen.

Kijk: Hyves is een netwerksite. Het principe van een netwerksite is: bouw je netwerk uit, wie weet wat je er nog aan hebt. Ik sta op Hyves met 241 ‘vrienden’ en ik sta op LinkedIn met 82 ‘connections’ (dat klinkt een stuk zakelijker en dat is het ook), en misschien kan ik een paar van mijn Hyvesvrienden zover krijgen mijn volgende boek te kopen als dat uitkomt, en misschien kan ik via mijn connections op LinkedIn aan een lucratieve klus komen. Netwerken dus.

Van Veelen maakt zich zorgen over wat Hyves doet met het begrip ‘vrienden’ bij kinderen. Het is ínternet. Op internet is alles virtueel. Voor kinderen die andere kinderen virtueel pesten omdat ze niet doorhebben hoeveel schade dat aanricht, geldt het omgekeerde ook: Hyvesvrienden zijn niet echt. Niet per definitie echte vrienden.

Maar: je kunt wel degelijk echte vrienden maken via dat gekke internet. Ik ken een paar van mijn beste (echte) vrienden van een IRC-kanaal (chatten, dat was hot nog voor Hyves – als ik nu jong was, zou ik vast een paar vrienden via Hyves hebben gemaakt), en mijn verkering heb ik leren kennen omdat ze op mijn blog reageerde.

Hyves is een netwerksite die inderdaad, zoals Van Veelen klaagt, veel wordt gebruikt voor berichtjes met zelfpromotie – precies een van de kenmerken van zo’n netwerksite dus. Niets mis met zelfpromotie, zegt hij, maar noem het geen vriendschap. Daarbij voert hij een oude Griek aan die er tweeduizend jaar geleden slimme dingen over heeft gezegd, en hij vindt dat de boekjes van deze Plutarchus uit de vergetelheid moeten worden gehaald. Misschien kan hij lid worden van de Hyve voor classici; daar vindt hij vast een paar gelijkgestemden. (classici.hyves.nl, 107 leden)

Eigenlijk hebben we gewoon de pech dat ondoordachte en spuuglelijke websites (zie ook marktplaats.nl) in Nederland hoog scoren. Als er op die vrijdagmiddag met dat historische bierviltje voor de term ‘buddy’ was gekozen, was er niks aan de hand geweest.

Walter van de Berg (37) is schrijver en was vroeger computerprogrammeur.

Lees het artikel ‘Krabbels op Hyves zijn waardeloos’ van Arjen van Veelen via nrcnext.nl/links

    • Walter van den Berg