BeoSound 5: mediacenter met gevoel voor stijl

Er zijn weinig mensen die het tijdloze design van Bang & Olufsen niet mooi vinden. Maar zijn de specificaties van hun hifi-lijn wel een beetje bij de tijd? De nieuwe BeoSound 5 lijkt helemaal bij de les. Het is een mediacenter (werkend op Windows XP) dat je bedient met een 10,4 inch scherm en luxe

BeoSound 5

BeoSound 5BeoSound 5

Er zijn weinig mensen die het tijdloze design van Bang & Olufsen niet mooi vinden. Maar zijn de specificaties van hun hifi-lijn wel een beetje bij de tijd? De nieuwe BeoSound 5 lijkt helemaal bij de les. Het is een mediacenter (werkend op Windows XP) dat je bedient met een 10,4 inch scherm en luxe aluminium draaischijf. Deze afstandsbediening bladert door de muziekverzameling en stuurt de BeoMaster 5 aan, een mediaserver met 500 GB harddisk. Genoeg voor 1.000  cd’s in lossless kwaliteit, of anders 6.000 in 196 kbps mp3-formaat.

Daarnaast worden  een hoop andere audio-en videocodecs (zie deze site) ondersteund. Flac lijkt echter te ontbreken. De BeoMaster staat via ethernet in verbinding met het web en heeft ook alle aansluitingen voor beeldschermen en luidsprekers. Daarnaast is de opslagruimte uit te breiden via usb 2.0.

BeoSound 5 op een pilaar

BeoSound 5 op een pilaarBeoSound 5 op een pilaar

Maar het onderdeel waar je de visite mee de ogen uit steekt is de BeoSound, ontworpen door Anders Hermansen, die een voorkeur heeft voor Scandinavisch minimal design. Je zet de BeoSound 5 in het midden van de kamer op een standaard en bladert zo nonchalant door de hele platenverzameling heen.
De muziekinterface lijkt gelukkig in niets op Windows XP mediacenter. B&O ontwierp zelf een nieuwe bedieningsmethode, een kruising tussen de bediening van de iPod (draaischijf) en de PlayStation (zwevende iconen en menu’s).
Dit setje gaat - zonder luidsprekers - zo’n 5.300 dollar kosten. Komende week wordt de BeoSound 5 ook in Nederland geïntroduceerd. De prijs: 4.825 euro, verkrijgbaar vanaf maart 2009.

    • Marc Hijink