Zwolle: geen geld H. Brood

Zwolle betaalt niet mee aan een Herman Brood Museum. Hoewel het college van B en W 50.000 euro wilde bijdragen, steunde de gemeenteraad gisteravond krap een motie van GroenLinks tegen dat plan.

De Herman Brood Experience bestaat uit een atelier voor workshops en wisselende exposities over de popmuzikant en zijn schilderijen. Ook kan de Zwolse jeugd er iets leren over de gevaren van alcohol en drugs. Brood, afkomstig uit Zwolle, was een grootgebruiker van drank en amfetamine: hij wierp zich in 2001 van het dak van het Amsterdamse Hilton Hotel.

Initiatiefnemer Ivo de Lange was gisteravond verrast over het Zwolse besluit. „Maar na alle perikelen rond het borstbeeld van Brood ben ik wel wat gewend.” In 2002 verzette de gemeente zich tegen een bronzen buste van Brood in de openbare ruimte, want volgens de regels had Brood tien jaar dood en van onbesproken gedrag moeten zijn. Uiteindelijk werd de buste toch voor het popcentrum Hedon geplaatst. De Lange zegt de Herman Brood Experience uit eigen zak te zullen financieren: in maart moet het open gaan.