Zeilsters raken hun olympische boot kwijt voor ?Londen 2012?

Nog geen drie maanden na de succesvolle olympische zeilregatta in het Chinese Qingdao moet een deel van de Nederlandse medaillewinnaars op zoek naar een nieuwe boot. Gisteren werd bekend dat niet alleen de Tornadoklasse – de enige olympische catamaran – maar ook de Yngling haar olympische status verliest. De driepersoons kielboot, die alleen voor vrouwen op het olympische programma stond, leverde het trio Mandy Mulder, Annemieke Bes en Merel Witteveen op de Gele Zee bij Qingdao nog een zilveren medaille op.

Onder leiding van coach Maurice Paardenkooper leefden negen zeilsters met drie boten jarenlang toe naar ‘Qingdao 2008’. Maar tijdens het jaarlijkse congres van de internationale zeilfederatie (ISAF) in Madrid kreeg het nieuwe boottype ‘Elliott 6M’ de voorkeur als kielboot voor de vrouwen. Met deze nieuwe boten van 6 meter wordt in Londen (2012) voor het eerst het ‘matchracen’ geïntroduceerd op de Spelen: boot tegen boot. Tot nu deden altijd meerdere boten mee aan de races.

Dat de Tornado verdwijnt was al eerder bekend. Protesten van succesvolle catamaranzeilers als Mitch Booth en Carolijn Brouwer haalden niets uit.

De ISAF kreeg eerder van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de opdracht het aantal olympische zeilklassen terug te brengen van elf naar tien.

    • Rob Schoof