Water splitsen

de proefjesfabriek

Water is alledaags én bijzonder. De scheikundige naam is H2O. De H staat voor waterstof en de O voor zuurstof. Zonder waterstof en zuurstof kunnen wij niet leven. Waterstof wordt ook steeds belangrijker in de wereld: het kan een schone brandstof voor auto’s worden. In dit proefje ga je zelf water splitsen in waterstof en zuurstof.

Wat heb je nodig?

Een platte batterij van 9 volt, 2 stukjes stroomdraad van 30 centimeter, plakband, een potlood (zwart), een glas water en zout.

Wat moet je doen?

Neem de stukjes stroomdraad en haal 1 centimeter van de isolatie van beide uiteinden weg. Neem de batterij, leg op elk van de polen (de knopjes bovenop waar de stroom uit komt) een stroomdraadje en zet dat vast met plakband. Zorg ervoor dat de andere uiteinden elkaar niet raken, anders krijg je kortsluiting en loopt de batterij snel leeg!

Neem nu een zwart potlood en slijp aan beide kanten een grote punt. Wikkel het uiteinde van het stroomdraadje aan het +knopje om een potloodpunt en zet het ook vast met plakband. Neem een glas water en dompel daarin het uiteinde van de stroomdraad van het -knopje en het potlood (met de potloodpunt met het stroomdraadje naar boven). Zie je belletjes? Zo niet, doe dan een snuf zout in het water en probeer het nog eens. Nu moet je zeker belletjes zien!

Waarom is dat zo? In water zitten waterstof en zuurstof aan elkaar gebonden en die binding verbreek je niet zomaar. Maar de elektrische stroom uit een batterij heeft genoeg kracht om water te splitsen. Bij de potloodpunt (het +knopje) ontstaat zuurstof en bij de stroomdraad (het -knopje) waterstof. Zie je meer waterstof dan zuurstof? Dan zie je wat H2O betekent: in water zit twee keer zoveel waterstof als zuurstof.

Dank aan dr. Jan van Maarseveen van de Universiteit van Amsterdam.

Kijk verder op:

www.nrc.nl/kleine wetenschap