Waaruit blijkt dat Utrecht de onveiligste stad is?

Utrecht is de onveiligste stad van Nederland, aldus een artikel in NRC Handelsblad van 7 november. De aangiftecijfers van diefstal, inbraak, geweld en vernieling tonen aan dat deze stad al vier jaar lang op kop loopt. Maar als iemand die zelf met politiecijfers werkt, begrijp ik niet goed hoe je uit de aangiftebereidheid kan afleiden dat gemeente X het onveiligst is. Onveiligheid omvat veel meer aspecten dan rapporterende slachtoffers. Veel criminaliteit wordt niet aangegeven. Bovendien is er meer criminaliteit, waar er meer mensen komen. Maar de Gemeentelijke Veiligheidsindex houdt geen rekening met het bevolkings- en het bezoekersaantal. Ook ontbreekt het aantal politiebureaus, dat toch de criminaliteitscijfers beïnvloedt. En hoe onveilig voelen de burgers zich? Wat heb je eraan om te weten dat je weinig inbraken in je gemeente hebt, als je niet voelt dat je `s avonds veilig een ommetje kan maken? Om nog maar te zwijgen over methodologische beperkingen, zoals het feit dat Nederland bij mijn weten geen centrale en uniforme gegevensdatabank van criminaliteit heeft. Dit maakt het moeilijk om gemeenten te vergelijken. Dus, hooguit kunnen we zeggen dat vier vormen van criminaliteit het meest in Utrecht lijken te zijn aangegeven. Maar ik vind het een te grote stap om te beweren dat Utrecht de onveiligste gemeente van Nederland zou zijn.

    • Karianne Boer