Voorbij Bordeaux

Stel dat je deze zomer een wijntour door Frankrijk wil maken, dan ligt het misschien voor de hand om Bordeaux als vertrekpunt te nemen. Immers, de Bordeaux is een van die wijngebieden waar volgens veel liefhebbers de beste wijnen ter wereld vandaan komen. Maar in Bordeaux loop je wel het risico dat je wordt overvallen door het besef dat Franse wijn een veel te complex en duur onderwerp is om in één mensenleven te bevatten. Een heel aantrekkelijk alternatief is om voor weinig naar Bergerac te vliegen en daar een trip te beginnen door het zuidwesten van Frankrijk.

Je kunt niet mooier beginnen dan in deze wijnstreek met haar vele kastelen en bastions aan de meanderende Dordogne, vele Nederlanders gingen je reeds voor getuige het grote aantal tweede huisbezitters. De Bergerac ligt dichtbij de Bordeaux en het is daarom dus niet verwonderlijk dat de wijnen uit beide gebieden vergelijkbaar smaken, sterker nog: wijnen uit de Bergerac zijn vaak ondergewaardeerde dubbelgangers van die uit de Bordeaux. Er wordt met dezelfde assemblage van druiven gewerkt, voor rood is dat cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc, en voor wit sauvignon blanc en semillon. Verder zijn ook klimaat en bodemsoort vrijwel gelijk. Er zijn natuurlijk wel verschillen, soms rijpen de druiven wat minder goed en over het algemeen zijn ze er wat lichter van smaak dan in de Bordeaux. Toch zijn ze heel interessant, lekker en vooral erg betaalbaar in vergelijking met hun dure broer. De betere wijnen zijn Bergerac, Cotes de Bergerac en Montravel, maar de allermooiste in deze tijd van het jaar vind ik de Pecharmant; krachtig en met lagen zwart besfruit, laurier en kruidig hout, een delicate mineralige intensiteit met pakkende tannines, goed bij zware winterkost, dus als je nog een haas gaat schieten deze herfst dan is dit de begeleidende wijn voor de hazepeper. Bergerac heeft veel te ontdekken op wijngebied, je bent er niet snel uitgekeken en uitgeproefd. Kun je daarna altijd nog Bordeaux als eindpunt nemen.

Menno Simon

Domaine des Grangettes 2000, €8,65, via Le Chatelain te Echt, www.chatelain.nl Château la Renaudie 2005, €12,-, via Wijnkompas te Hilversum, www.wijnkompas.nl.mennosimon@nrc.nl
    • Menno Simon